Breda heeft veruit meeste starters in West-Brabant

  Economie

BREDA – Breda had als een van de weinige steden in West-Brabant een groeiend aantal starters in 2009. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). In 2009 startte 103 mensen meer dan in 2008 een eigen bedrijf.


In 2009 zetten 1450 mensen een eigen zaak op. Ook relatief gezien kent de stad de meeste starters. De gemeente had in 2009 99 starters per duizend vestigingen. Bergen op Zoom (92) en Woensdrecht (83) staan op de tweede en derde plek. Halderberge is de hekkensluiter met 48 minder starters dan 2008.

In totaal registreerde de KvK 118 minder starters dan in 2008 (4152) in heel West-Brabant. Per duizend vestigingen komt dat op 80. Nederland kende in 2009 77 starters per duizend vestigingen. Breda, dat 99 per duizend heeft, doet het in deze tijdens heel aardig.

De Kamer van Koophandel denkt dat dat komt door een aantal factoren. “Zo is Breda een echte groeistad”, zegt Sandra Leenders, woordvoerster van de Kvk. “De bevolking groeit en de economie lijkt goed bestand tegen de crisis. Daarnaast heeft de stad een jongere beroepsbevolking die zich bovendien veel bezighoudt met dienstverlening, de markt die minder hard door de crisis wordt geraakt.”

Dat Breda een hogere dichtheid aan onderwijsinstellingen kent, kan ook van invloed zijn, denkt Leenders. “Het hogere opleidingsniveau kan een rol spelen bij de ambitie en kansen van mensen om een eigen zaak te starten. Het is een samenspel van factoren.’

Tenslotte valt op dat het aantal starters in de bouw behoorlijk is ingezakt. Geen enkele andere sector kent zwaardere verliezen. In 2008 begonnen in West-Brabant nog 715 starters in de bouw, in 2009 waren dat er nog maar 433. Ook adviesdiensten, vervoer en de industrie zagen minder starters.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief