Logo bredavandaag.nl

Aithra Award: 'Ik wil een rolmodel zijn'

  Economie

BREDA – Zes vrouwen met een topfunctie, die zelfstandig ondernemer zijn of als talent gezien worden staan zaterdag in de schijnwerpers. Allen zijn door de stichting Aithra genomineerd voor de gelijknamige Award en een aanmoedigingsprijs voor ondernemende vrouwen.


De 28-jarige Marieke de Kort komt in aanmerking voor de aanmoedigingsprijs. Voor de eigenaresse van O+ Adviesbureau voelt de nominatie als een stimulans en erkenning.

“Erkenning voor datgene waar ik me voor inzet en waar ik mee bezig ben. Deze Award kan bijdragen dat vrouwen een streven hebben om zich te profileren. Maar nog belangrijker denk ik dat de genomineerden, zonder mijzelf op de borst te kloppen, een rolmodel zijn voor anderen.”

Ambitie

“Ik wil een solide adviescentrum neerzetten wat sociale vraagstukken onderzoekt en daarover adviseert. Daarnaast vrouwelijke ondernemers blijven inspireren, informeren en aan de maatschappij tonen wat voor prachtige zakenvrouwen we in Nederland en daarbuiten hebben.”

Emancipatie geslaagd?

“Ik denk dat we in veel landen ontzettend grote stappen in de goede richting hebben gezet. Het feit dat vrouwen studeren, economisch zelfstandig zijn en zelf over de invulling van hun leven kunnen beslissen is erg positief te noemen. Maar wanneer ik zie dat de arbeidsparticipatie van vrouwen achterblijft op mannen, zij minder betaald krijgen in vergelijkbare functies en ondervertegenwoordigt zijn in sommige sectoren dient er in mijn ogen nog veel te worden verbeterd. Ook de verdeling van de zorg voor kinderen of het huishouden is nog steeds geen gangbare discussie. We hebben nog best een weg te gaan.”

Een ondernemende vrouw staat gelijk aan

“Kracht, power en een grote impact op de maatschappij.

Nauwelijks vrouwen in het nieuwe kabinet

“Tja, dat vind ik jammer. Diversiteit in elk bestuur, raad of groepering is beter voor beslissingen. De smoes dat er weinig vrouwen voor deze functie te vinden zijn gaat niet op. De manier waarop mensen worden gezocht voor deze functies gaat op een erg mannelijke manier, die weinig ruimte laat voor vernieuwing. Zelf ben ik geen voorstander van het quota en ben ik het er wel mee eens de beste persoon te kiezen voor de positie, maar dan moet die zoektocht wel wat anders lopen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief