http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/41144/2010-12-28/tekort-winterbanden-deze-winter-niet-opgelostfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/41144/2010-12-28/tekort-winterbanden-deze-winter-niet-opgelostfoto Erik Eggens

Tekort winterbanden Breda deze winter niet opgelost

  Economie

BREDA – Het tekort aan winterbanden lijkt alleen nog op te lossen als het winterweer verdwijnt. Door het tekort aan winterbanden, stijgt de prijs per set razendsnel. En niet alleen Nederland heeft er last van.


Een setje winterbanden gaat nu al snel voor z’n 1000 euro over de toonbank, zo stelt de website AutoMotive Online. Dat was drie maanden geleden nog maar 700 euro. Overal zijn de prijzen met zo’n dertig procent gestegen.

“Maar mensen kopen ze toch wel”, zegt de magazijnbeheerder bij autobedrijf Jan Bogaarts, ook aan de Charles Petitweg. De prijzen vormen voor de consument geen belemmering. Veel keuze is er daarentegen ook niet. “Vanaf begin oktober is het al crisis in de winterbanden wereld. De nieuwe setjes komen maar mondjesmaat door.”

Bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede produceert 24 uur per dag banden. “Er rollen zo’n 15-duizend banden per dag de fabriek uit”, meldt Bandi Vaczi, woordvoerder bij Vredestein. “Maar die zijn niet alleen voor Nederland, maar worden over de hele wereld verkocht.”

Ondanks dat de fabriek 24 uur per dag produceert, kan Apollo Vredestein niet aan de behoefte voldoen. “Maar dat geldt niet alleen voor ons. In de gehele bandenindustrie kampen fabrikanten met tekorten. De vraag is enorm, daar kunnen we deze winter niet aan voldoen.”