Logo bredavandaag.nl
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-09-20/ontwikkeling-spoorbuurt-afhankelijk-van-terminal
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-09-20/ontwikkeling-spoorbuurt-afhankelijk-van-terminal

Wethouder Arbouw wijst NS Poort op afspraken

  Economie

CENTRUM – Het in februari 2010 ondertekende akkoord over de gebiedsontwikkeling van het Stationskwartier tussen de gemeente Breda en NS-Poort (NSP) is leidend. Dat zegt wethouder Alfred Arbouw in een reactie: “Het is heel vervelend dat de NS zich wil terugtrekken.”


Arbouw, die Via Breda in zijn portefeuille heeft, wijst op de rol van medeondertekenaar NSP. In het akkoord werden afspraken gemaakt over de OV-Terminal en de gebiedsontwikkeling.

Het nieuwe station wordt vooralsnog zoals overeengekomen gerealiseerd. Daarin verandert niets, meent Arbouw. NS Poort maakt duidelijk dat wat hun betreft de afspraken gewoon worden nagekomen. “Blijkbaar verschillen we van inzicht. Daarom volgen ook gesprekken”, ligt een woordvoerster toe.

De wethouder meldt dat NSP afgelopen zomer een landelijke beleidswijziging aankondigde waarin zij aangeeft niet meer in de gebiedsontwikkeling van steden te investeren. Arbouw: “Het is een landelijke wijzing, waarschijnlijk ingegeven door de crisis. Maar het is niet conform de afspraak. De gebiedsontwikkeling is van belang voor de gehele financiering van het Stationskwartier. Ook dat is onderdeel van de afspraak.”

Volgens de beleidsman is het helder dat de ontwikkelingen lastig verlopen en zorgen opwerpen. Hij doelt op de onzekerheid die is ontstaan rond de komst van de nieuwe rechtbank in het Stationskwartier. “Ook daar is gedoe om ontstaan. Mijn zorgen heb ik al eerder uitgesproken. Gelukkig zijn er andere partijen die interesse hebben. Dat is positief. Maar het kan niet zo zijn dat door een economische dip afspraken niet worden nagekomen”, aldus Arbouw.

Op korte termijn gaan de gemeente en NS Poort in gesprek. Eveneens volgt overleg met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Dan pas kan worden gezegd wat de consequenties zullen zijn, zegt de wethouder.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief