Breda zoekt Chinese investeerders voor Via Breda

  Economie

CENTRUM/SHANGHAI - Tijdens zijn handelsmissie in China heeft de Bredase burgemeester Peter van der Velden getracht Chinese investeerders over te halen geld te steken in het project Via Breda.


Om wat voor soort investering het zou gaan is nog niet duidelijk, omdat er nog weinig concreet is. Investeringen in onroerend goed of het vestigen van een kantoor binnen het project liggen in ieder geval binnen de mogelijkheden, legt een woordvoerder van de gemeente verder uit. "Als het maar past binnen het bestemmingsplan."

Investeerders in een bijeenkomst bereid krijgen te investeren bleek moeilijker dan verwacht, maar het Netherlands Foreign Investment Association (NFIA), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, heeft meer informatie gevraagd over Via Breda. Die wordt doorgestuurd naar de Chinese investeerders.

Dat blijkt uit het verslag over de reis die burgemeester Van der Velden in november maakte naar China. Daar sprak bij met meerdere grote bedrijven en personen van internationale organisaties. Van der Velden ging al drie keer eerder op handelsmissie naar China om zusterstad Yangzhou te bezoeken.

Het NFIA richt zich, namens BV Nederland, op Chinese bedrijven die zich willen vestigen of hun activiteiten willen uitbreiden in Europa en waarvoor Nederland een geschikte locatie kan zijn. Momenteel zijn er 80 projecten waarmee NFIA China zich bezig houdt, die ervoor zorgen dat er ook dit jaar ca 25 tot 30 Chinese bedrijven zich in Nederland gaan vestigen. Het merendeel strijkt overigens neer in de Randstad.

Chinese investeerders staan er om bekend via kapitaalinjecties (vooral logistieke) bedrijven in Nederland over te nemen. Op die manier wil Breda het project Via Breda, dat zeer gevoelig is voor het economische tij, definitief vlot te trekken.

'Als Via Breda door Chinezen gezien wordt als een voldoende prestigieus project in Nederland, ontstaat er mogelijk interesse van de zijde van Chinese investeerders', stelt het reisverslag. Ook Dinalog in Breda is uitgebreid aan bod geweest tijdens de handelsmissie.

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief