Logo bredavandaag.nl

Einde nabij drukkerij Salsedo

  Economie

ZANDBERG – Nog enkele weken en dan stopt Drukkerij Salsedo aan de Zandbergweg haar werkzaamheden. De crisis en de toenemende concurrentie deden de eigenaren na ruim dertig jaar besluiten een streep te zetten onder hun activiteiten. “We hebben een goed gevoel om het nu te doen.”


Emiel Rouws en Marcel Rensen startte 32 jaar geleden hun drukkerij. Nu zijn beiden 60 plus en zien ze een nieuwe uitdaging in de grafische wereld niet zitten. Een combinatie van factoren, zeggen ze zelf, is de reden achter hun besluit.

“De crisis heeft vooral in de grafische wereld toegeslagen”, zegt Rensen. “Daarbij komt kijken dat de concurrentie enorm is toegenomen. Dat heeft te maken met de digitalisering en het via internet drukken in het buitenland. Er vindt een verschuiving plaats. We hebben geen zin om nog eens te investeren.”

In de beginperiode werd drukkerij Salsedo wel eens gekscherend een ‘veredelde stencilmachine’ genoemd. Toch draaide die houding al snel om en werden Rouws en Rensen gezien als mensen die hun vak goed verstaan.

“Het is net als wanneer je dood gaat. Dan wordt ook allerlei goeds gezegd, alleen ben je er zelf niet bij. Nu voelt dat een beetje hetzelfde, maar ben je er zelf wel bij. Sommigen hebben het over een Bredaas instituut, een monument. Dat is mooi om te horen”, aldus Rensen.

Een van de hoogtepunten van Rensen was het drukken van het jubileumboek 'Breda 2002 na 750 jaar'. “Dat was een oplage van 15-duizend exemplaren. Ik ken geen enkele andere gemeente die zo’n groot aantal bij een dergelijke viering bestelde.”

Op 28 januari zal de laatste productie plaatsvinden en op 31 januari wordt de deur voorgoed gesloten. Rensen: “We hebben ons klantenbestand doorgegeven aan Drukkerij Oomen, met wie we bevriend zijn. Het werk zit er bijna op, maar ik ben wel gelukkig met onze beslissing.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief