Aanleg van Warmte- en Koudeopslag bij het Chassé Theater. foto Freek de Swart
Aanleg van Warmte- en Koudeopslag bij het Chassé Theater. foto Freek de Swart

Wamtepomp levert Chassé jaarlijks ton besparing op

  Economie

CENTRUM - Het Chassé Theater is vanaf vrijdag aangesloten op de Warmte-Koude Opslag (WKO) waarvan ook de gemeente Breda en Holland Casino gebruik maken. Dat levert het theater jaarlijks een besparing van ongeveer honderdduizend euro op de energierekening op.


Volgens Ton Dirven, de financiële man van het theater, was de vervanging van het verwarmings- en koelingssysteem hoog nodig. “Het theater is in 1995 opgeleverd, dus bijna twintig jaar geleden, en het koelsysteem was helemaal op. Dat moet er iets gebeuren.”

Na vergelijkend waren onderzoek kwam het theater uit op WKO, al kost de aanleg met 1,5 miljoen meer dan een conventioneel systeem. “Maar dan hadden we niet die jaarlijkse besparing gehad. Bovendien werken we op deze manier ook naar een zo groen mogelijk energielabel.”

Warmte-koude-opslag doet wat de naam al vermoedt: warmte en koude uit het pand worden opgeslagen, in dit geval in gemeenschappelijke bronnen in de grond. Volgens Dirven zit de grootste uitdaging in het koelen. “Dat zeggen ook de specialisten, verwarming is niet het probleem. Vandaar ook dat de installateurs de komende maand bezig zijn het systeem zo in te regelen dat alle ruimtes goed gekoeld en verwarmd kunnen worden.”

Voor het geval dat het WKO-systeem het klimaat niet aangenaam kan houden, heeft het theater conventionele systemen die kunnen bijspringen. “Maar dat is dus alleen voor de extra’s.”

Bezoekers merken de veranderingen volgens de theaterman ook. “Door alles systemen zo optimaal mogelijk in te regelen hopen we ook het comfort te verhogen.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief