De Bijenkorf Breda. Het bedrijf heeft aangekondigd per 2016 te sluiten in Breda. foto De Bijenkorf
De Bijenkorf Breda. Het bedrijf heeft aangekondigd per 2016 te sluiten in Breda. foto De Bijenkorf
Primark

De Bijenkorf vertrekt uit Breda per 2016

  Economie

BREDA/AMSTERDAM - De Bijenkorf gaat haar filiaal in Breda per 2016 sluiten. Dat heeft het concern zaterdag bekendgemaakt. In dat jaar loopt de huur af van de vestiging in de Barones. Het winkelbedrijf heeft aangekondigd die huur niet te verlengen.


Eerder sluit De Bijenkorf al de filialen in Arnhem en Enschede. Dat gebeurt komend jaar. Gelijktijdig met Breda sluiten ook Groningen en Den Bosch. In een verklaring geeft het winkelbedrijf aan zich te richten op zeven filialen, die daarvoor omgebouwd gaan worden naar ‘flagship stores’ met een ‘premium experience’. Dit vergt een investering van 200 miljoen euro.

In Arnhem en Enschede wordt de huur van de panden overgenomen door prijsvechter Primark, dat de komende jaren op meerdere plaatsen in het land vestigingen wil openen. Primark zou ook een van de partijen zijn die in Breda plaats zou willen hebben in het nieuwe winkelcentrum Achter de Lange Stallen, waarover de Bredase raad in oktober een beslissing neemt. Voor dit winkelcentrum was ook De Bijenkorf lange tijd in de running. Al in 2009 sprak het bedrijf de wens uit naar een grotere vestiging in de stad.

Volgens Giovanni Colauto, CEO van de Bijenkorf, sluit het bedrijf na deze ombouw en sluiting beter aan op de huidige wensen van de klanten. “Zij zoeken merken, service en een winkelbeleving van internationale allure. De strategie is er op gericht hen dit bij de Bijenkorf te bieden.”

In totaal schrapt het concern 262 arbeidsplaatsen bij de vestigingen die gesloten gaan worden. Volgens de CEO moeten de overgebleven vestigingen op termijn 500 extra banen opleveren. De leiding streeft naar herplaatsing.