Nieuwe Trappist Zundert vindt gretig aftrek in Breda. foto Sjoerd Lips
Nieuwe Trappist Zundert vindt gretig aftrek in Breda. foto Sjoerd Lips

Zundert ook in Breda nauwelijks aan te slepen

  Economie

BREDA - De nieuwe trappist Zundert vliegt ook in Breda de deur uit. “In vier dagen tijd heb ik 120 kratten verkocht”, vertelt Ruud van Dongen, eigenaar van Het Bierhuis.


Door Michiel van de Klundert

Dat er bij Het Bierhuis veel vraag naar dit biertje is logisch: Hij is immers de enige verkoper van dit speciaalbiertje. Maar toch. De trotse eigenaar van de zaak laat weten dat het biertje niet goedkoop is: €2,25 per fles. Daar komt dan nog tien cent statiegeld bij. Het trappistenbier Zundert, gebrouwen door de abdij Maria Toevlucht, is afgelopen vrijdag gepresenteerd.

Het succes van de trappist is volgens Van Dongen te danken aan het feit dat het een biertje uit de regio is, dat mensen graag eens zouden willen proeven. "In het weekend was de trappist alleen in Zundert verkrijgbaar. Sinds maandag liggen ze ook bij mij. Veel mensen komen er speciaal voor naar mijn zaak."

Mikel de Jongh, eigenaar van café De Beyerd, laat weten dat het biertje onder de bierliefhebbers in zijn kroeg graag gedronken wordt. “De trappist heeft een zachte smaak en smaakt anders dan alle anderen. Het feit dat er een nieuwe trappistensoort is bijgekomen is mooi en dat deze ook nog eens uit de regio komt, maakt het alleen nog maar mooier.”

Het is uitzonderlijk dat er een nieuw Trappistenbier op de markt komt. Er zijn slechts acht kloosters waar binnen de muren van het klooster bier wordt geproduceerd onder toezicht van monniken. Dat laatste is een voorwaarde om het bier trappist te noemen. Enkele voorbeelden zijn La Trappe en Westmalle. En nu dus ook ‘Zundert’.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief