Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

Nominatie Breda Pluim: De Kleine Wereld

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. Vandaag: De Kleine Wereld.

Het is een uitspraak die zo vaak gebruikt wordt: de wereld is klein. Dat klopt, maar De Kleine Wereld is nog kleiner. Aan de voet van de Grote Kerk zit het kroegje verscholen, naast het eveneens kleine ´t Tapperijke.

Eigenlijk verwacht je een minuscuul donkerbruin cafeetje maar dat blijkt niet het geval. Eenmaal binnen blijken de muren wit en fris, wat er voor zorgt dat het groter oogt dan het eigenlijk is. Op de 'juiste' plekken hangen allerlei kroegattributen als reclameborden en verschillende planken staan flesjes bier. De toog zelf is slechts 2,5 meter. Het geheel wordt afgemaakt door wat vrolijke kerstversiering.

Dat vrolijke wordt nog eens benadrukt door de vriendelijke dame achter de bar. “Storm overleefd”, vraagt ze opgewekt. Een kop koffie staat snel voor m’n neus, een slingerend bierviltje wordt opgeruimd. Al snel blijkt dat het makkelijk is om hier een leuk gesprek te beginnen.

En natuurlijk gaat het snel over de horeca. De uitbaatster vertelt dat ze oorspronkelijk lerares was en de Kleine Wereld er op een gegeven moment bij is gaan doen. “Dat is nou alweer tien jaar geleden. Inmiddels zit ik niet meer in het onderwijs, dat was niet meer te combineren.” Uit haar woorden blijkt wel de passie die ze heeft voor het vak. “Als je niet werk niet heel erg leuk vindt, dan moet je het ook niet doen. Dat hou je niet vol. Ik word er nog steeds heel vrolijk van.”

Dat is te zien als een jongedame die met wat mensen achter in het café zat zwaaiend de deur uit loopt. “Waar ga jij nou al heen”, roept de uitbaatster op gemaakt boze toon. Na een verklaring van het meisje klinkt een mildere “Nou vooruit, tot morgen dan”, gevolgd door een lach. “Ja, ik heb veel vaste gasten hier. Het leuke is ook dat toen we open gingen niemand elkaar kende, en nu zijn sommigen van hen echt vrienden geworden. Cafévrienden.”

Je kunt helaas niet hele dagen in het café zitten. Dus moet ik de wind weer in. Als ik de deur uit loop klinkt het  nog vrolijk: “Je weet nu waar we zitten hé, tot de volgende keer.”

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. 23 maart 2015 volgt een verkiezing en gala en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.
Volg BredaPluim ook op Facebook.