Afbeelding

Bierfestival op Grote Markt: Reis rond de wereld in 104 biertjes

Economie

CENTRUM – Bredase bierliefhebbers kunnen op zondag 23 augustus hun hartje ophalen op de Grote Markt-Zuid. Onder het motto Werelds Breda organiseren acht horeca-zaken gezamenlijk een internationaal bierproeffestival. Bezoekers kunnen die dag ruim 100 bieren proeven, van 50 verschillende types (van weizen tot triple), afkomstig uit 20 landen.

“Het wordt een reis rond de wereld, waarin je biertjes tegenkomt die je nog nooit geproefd hebt”, zegt organisator Sebastiaan Kropf. “Bierfestivals zijn hip, happening en booming. Wij gaan het zo gastvrij mogelijk houden. Je hoeft niks en alles mag. We heffen geen entree, je hoeft geen eigen glas aan te schaffen of muntjes te kopen. Het idee is dat je meerdere biertjes komt proeven, die je contant kunt  afrekenen.”

Om de bierliefhebbers optimaal van dienst te zijn, komen onder de bomen van de Grote Markt vier bars te staan, elk acht meter lang. Duitsland, Engeland en België krijgen elk hun eigen toog, waarbij uit elk land 16 biertypes te verkrijgen zijn, 8 van de tap en 8 uit de fles. Nederland en Amerika delen samen een bar, met uit elk land 8 biertypes (4 tap, 4 fles). Wie goed heeft geteld, komt zo aan slechts 64 festivalbieren, in plaats van 100. Kropf: “In elk van de acht cafés zijn ook nog 5 festivalbieren te koop. Dat brengt het totaal op 104. De glaasjes waaruit mensen kunnen proeven zijn iets groter dan een kleintje pils.”

Rond de bars bouwen de cafés hun terrassen op. De zaken die hiervoor de handen ineengeslagen hebben zijn: Barista Café, ’t Hart van Breda, Samsam, Zeezicht, Ja! Breda, Gold, ’t Voske en De Boterhal. “Er zit geen brouwer of grote sponsor achter, wij kopen alle bieren zelf en richten de markt  in, samen met zijn achten.”

De vergunning is binnen. Het festival begint op 23 augustus om 12 uur en de tapkranen zijn open tot 22 uur. Kropf vindt het moeilijk schatten hoeveel bezoekers er komen. “Wij gaan uit van 1000 tot 2000. Maar we zijn erg afhankelijk van het weer, dus het kan alle kanten op. De vier bareilanden staan buiten, maar binnen zijn ook nog volop verschillende biersoorten verkrijgbaar.  Dus als het regent, komen mensen nog steeds aan hun trekken.”