Terras Grote Markt in de herfst.
Terras Grote Markt in de herfst. Wijnand Nijs

Terrassen binnenstad ook in winter toegestaan

Economie

BREDA - Breda krijgt winterterrassen. Dat heeft wethouder Boaz Adank (VVD, binnenstad) donderdagavond tijdens de presentatie van de Breda Bierstad-route bekend gemaakt. Het gaat om een pilot van een jaar.

“Het was een wens die al langer leefde vanuit de horeca”, vertelt Adank. “De horeca is een bedrijfstak die 365 dagen per jaar open is, de binnenstad leeft 365 dagen per jaar. Het is ook een trend dat mensen graag buiten zitten als het niet regent.”

Samen met de horeca is de terrasopenstelling al besproken. Ondernemers hebben inmiddels ook een brief gehad dat de terrassen onder de normale regels mogen blijven staan.

Bredase horecaondernemers hebben tijdens werkbezoeken in Tilburg en Eindhoven gekeken hoe het daar is geregeld. “In Eindhoven zijn hele serres aangebouwd, dat is bijvoorbeeld iets dat we in Breda niet willen omdat het nogal gezichtsbepalend is.”

In de gesprekken met de horeca heeft de gemeente aangegeven dat horecaondernemers onderling moeten afspreken hoe er met de terrassen omgegaan wordt. “Niet dat er op het ene stapels stoelen staan en dat het andere tas wel gewoon open is, maar dat in onderling overleg bijvoorbeeld wordt afgesproken drie rijen minder te doen.”

Op de terrassen is alles toegestaan, wat nu ook al mag, aldus Adank. “Dus heaters ook, mits ze voldoen aan de regels, net als nu.”