Wethouder Alfred Arbouw opende samen met vestigingsdirecteur Mario Kramer de Bredase vestiging van Decathlon.
Wethouder Alfred Arbouw opende samen met vestigingsdirecteur Mario Kramer de Bredase vestiging van Decathlon. Wijnand Nijs

Decathlon zet Breepark in beweging; dertien jaar jaar na eerste plan

Economie Breepark

BREDA - De eerste onderneming op Breepark is een feit: sportzaak Decathlon opende woensdag 25 november haar deuren. Het is de eerste kroon op het werk van ondernemer Henry Martens. Met zijn bedrijf MaVer zette hij zich jaren in voor het project ‘Bavelse Berg’, dat onlangs officieel tot Breepark hernoemd werd.

De eerste officiële gesprekken voor het terrein dateren al van tien jaar geleden. In 2005 ging Martens om de tafel met de toenmalige Bredase bestuurders met zijn plan voor een nieuwe evenementenhal bij de voormalige vuilstort van Bavel, dat drie jaar eerder bij hem aan de keukentafel ontstond. Bij de officiële start bouw grapte Martens al dat de opening eerder voorzien was. “We hadden eerst 9-9-9 als openingsdatum staan, later 10-10-10, gevolgd door 12-12-12.”

Nadat zelfs een wethouder over het plan struikelde - André Adank (CDA), de binnenstadse ondernemers in het verweer kwamen tegen in hun ogen valse concurrentie én de economie een fikse knauw kreeg, was het in januari van dit jaar zover. De bouw ging beginnen.

Het project omvat inmiddels veel meer dan de lang gehoopte, verwachte en gewenste evenementenhal. Met naar verwachting zo’n twee- tot drieduizend werknemers wordt Breepark met recht een bedrijvig terrein. Naast deze woensdag geopende Decatlhlon, volgt in januari een McDonald’s. In 2016 moeten ook bioscoop Kinepolis, de evementenhal zelf, restaurantformules Vandaag en Happy Italy en een bowlingbaan met Glowgolf de deuren openen.  

Decathlon benadrukte bij de opening de missie van het bedrijf om sport toegankelijk te maken voor iedereen. “De opening van deze vestiging zal mensen uit Breda en omgeving motiveren om deel te nemen aan sport”, aldus Mario Kramer, vestigingsdirecteur Decathlon Breda. ”Ik vind het mooi wanneer mensen blij verrast een nieuwe sport ontdekken nadat ze het in en om onze winkel hebben kunnen uitproberen.”

De sportzaak kondigde aan in samenwerking met plaatselijke sportverenigingen, scholen en goede doelen in en rondom de winkel evenementen te gaan organiseren. Ook worden activiteiten opgestart zoals een running academy en een wandelclub.

Bij Decathlon Breda werken veertig medewerkers. Dat aantal is tegen de zomer verdubbeld, verwacht het bedrijf. De winkel heeft een oppervlakte van 4.200 vierkante meter.