Logo bredavandaag.nl
Het braakliggende stuk terrein waar eventuele kopers van het NAC-stadion retail zouden willen ontwikkelen.
Het braakliggende stuk terrein waar eventuele kopers van het NAC-stadion retail zouden willen ontwikkelen. (Wijnand Nijs)

Grote zorgen winkelcentra over winkelplannen bij NAC-stadion

  Economie

BREDA - De mogelijke gemeentelijke goedkeuring voor tienduizend vierkante meter extra detailhandel rond het NAC-stadion kan grote gevolgen hebben voor winkelcentrum Hoge Vucht.


Eigenaar ASR en Winkeliersvereniging Hoge Vucht geven in brief aan het gemeentebestuur aan zich grote zorgen te maken over deze plannen, die door een consortium als voorwaarde worden gesteld voor aanschaf van het NAC-stadion. De gemeente zou het stadion het liefst verkopen, om daarmee de ‘beklemmende band’ tussen NAC en de gemeente te verbreken.

Ook DELA Vastgoed heeft als eigenaar van Winkelcentrum Heksenwiel een brief aan het gemeentebestuur gestuurd waarin het zijn zorgen uit. In de brief wijst DELA er samen met de winkeliersvereniging op dat het centrum al ernstige hinder heeft van Stada Stores, dat enkele jaren geleden opende. DELA wijst op schoenenwinkel Wilmo, die koos voor een vestiging in Stada.

In de brief geven de vertegenwoordigers van Hoge Vucht aan dat volgens de economische barometer de winkelleegstand de afgelopen jaren is gestegen. Deze is volgens de vastgoedeigenaar al hoog in Breda, met 51.838 vierkante meter.  “Onder deze marktomstandigheden menen wij dat het volstrekt onverantwoord is nog eens 10.000 vierkante meter of meer voor nieuwe detailhandel mogelijk te maken.”

Een dergelijk nieuw winkelcentrum zou ten koste gaan van buurtwinkelcentra. ASR zou, als er dan sprake zou moeten zijn van extra vierkante meters, deze graag bij het eigen winkelcentrum toevoegen.  

ASR en Winkeliersvereniging Hoge Vucht vrezen dat winkeliers kopje onder gaan en dringt er bij raad en college op aan niet te kiezen voor een verkoop van het NAC-stadion, inclusief uitbreiding van winkels daar. “Eerder genomen onhandige financiële besluiten van de gemeente dienen niet over de rug van hard werkende ondernemers en andere inwoners van Breda te worden opgelost.”

Hetzelfde geluid laten de vertegenwoordigers van Heksenwiel horen. Zij vragen zich af of deze ontwikkeling getoetst is aan de eisen die gesteld worden aan duurzame verstedelijking. Zij vragen de gemeente eveneens af te zien van een deal waarin tienduizend extra vierkante meters aan winkels toegestaan wordt. “Wij verwachten namelijk een zeer negatief effect op het economisch functioneren van Heksenwiel”, schrijven ze.

Gelijktijdig wijst DELA op de investeringen die het gaat doen in Heksenwiel. Zo komt er een nieuw uiterlijk en een extra doorsteek naar de parkeerplaats achter de HEMA. In de brief geeft DELA aan dat ook de gemeente daar investeert. Brasserie ‘t Archief en kapper KapSones breiden uit, volgens de vastgoedeigenaar een teken dat de ondernemers weer vertrouwen hebben in het centrum.

De gemeenteraad bespreekt na het reces op welke manier het NAC op afstand kan zetten. Tijdens een eerdere behandeling in de gemeenteraad gaf een aantal partijen al aan ook serieus te willen kijken naar verkoop van alleen het stadion. Een ander scenario is zoeken naar een exploitant, anders dan NAC zelf. Horeca-uitbater NHG zou daar belangstelling voor hebben.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief