Logo bredavandaag.nl
Amphia Langendijk. foto Hinke Rutten
Amphia Langendijk. foto Hinke Rutten

‘Nog alles mogelijk met woonwijk op terrein Amphia Langendijk’

  Economie

BOEIMEER - Amphia en de gemeente zijn overeengekomen dat het ziekenhuis het terrein aan de Langendijk mag verkopen aan een ontwikkelaar die er huizen wil bouwen. Maximaal 271, stelt de gemeente. “Maar dat betekent niet dat alles al ingevuld is, wij denken dat dit een unieke kans is om de wijk mooier te maken”, zegt wijkraadvoorzitter Karin de Vries.


Wijkraad Boeimeer houdt daarom samen met Stadslab Breda een inspiratiedag over wonen in 2050. Daarmee neemt de raad het heft in eigen handen. “We hadden gehoopt dat we met het oog op de nieuwe omgevingswet betrokken zouden worden bij de plannen”, geeft De Vries aan. “Maar ondanks dat we al jaren aankloppen, is dat niet zo.”

De reden dat de wijkraad niet aan tafel kwam? “De gemeente zegt dat het om een privéterrein gaat, het Amphia stelt dat ze het terrein verkoopt en er niet meer over gaat”, vertelt de wijkraadvoorzitter. Ergens in de komende maanden wordt bekend welke ontwikkelaar de tender heeft gewonnen. “Maar dan gaan er nog jaren van plannen en procedures overheen”, aldus Henk Schol van het StadsLab Breda.

“Dit is niet uit conflict geboren”, vertelt De Vries. “Ik geloof er echt in dat we met elkaar de wijk mooier kunnen maken.” Tijdens de inspiratiedag willen StadsLab en Wijkraad ideeën ophalen. Ideeën zijn er genoeg. Zelf geeft ze een voorbeeld. “De ruimte die vrijkomt aan de Langendijk maakt het mogelijk om als in een schuifpuzzel te schuiven met functies. Nu zitten er twee scholen in de smalle Jan Nieuwenhuyzenstraat, misschien passen die wel beter daar?”

“Ik zeg niet dat die scholen moeten verhuizen, maar het zou jammer zijn als je deze kans niet grijpt om daar naar te kijken”, vertelt ze. “Daarom laten we ook kinderen van de Petrus en Paulusschool meedenken. De huizen zijn waarschijnlijk in 2022 klaar. Dat betekent dat deze kinderen niet de eerste, maar misschien wel de tweede bewoners van die woningen kunnen zijn. Hoe zien zij die wijk?”

De dag moet een ‘inspiratieboek’ - “de vorm daarvan bekijken we nog” - opleveren dat kan worden aangeboden aan de ontwikkelaar en de gemeente. Tussen 11.00 en 15.30 uur worden de aanwezigen na korte pitches aangezet ideeën te maken. De bijeenkomst begint met een optreden van inspirator, dwarsdenker en filosoof Ruud Veltenaar.

“Het gaat over de toekomst van de stad”, geeft Schol aan. “Wat is er mogelijk, waar moeten we rekening mee houden, waar heeft de stad behoefte aan. We willen zoveel mogelijk ideeën ophalen. We willen het gesprek op gang brengen.”

 De dag wordt gehouden op 28 oktober in de Petrus en Paulusschool. Aanmelden via www.stadslabbreda.nl is noodzakelijk vanwege het beperkt aantal plaatsen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief