Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Wijkraad: ‘Kijk naar alle facetten verrommeling binnenstad’

  Economie

BREDA - Breda moet kijken naar alles dat het uiterlijk van de binnenstad rommelig maakt. Aanleiding is de aankondiging van wethouder Adank dat er strenger gehandhaafd gaat worden op buitenreclame in de vorm van borden en de uitstalling van handelswaar.


Volgens de wijkraad zou de gemeente er goed aan doen verder te kijken dan alleen reclameuitingen. Ook zaken als gevels, bevoorrading en p+r zouden moeten worden meegenomen. “Want ook dat bepaald het beeld van de binnenstad”, aldus wijkraadvoorzitter Piet Maanders.

De wijkraad stuurde de wethouder inmiddels een uitgebreid rapport met aanbevelingen. Daarbij wijzen ze op het gebruik van de openbare ruimte door gemeente en ondernemers, door bewoners en bezoekers.

Centraal in de aanbevelingen van de wijkraad staat handhaving van de bestaande regels. Zo wijst de wijkraad op de mogelijkheid tot bevoorrading van winkels tot 11.00 uur en op het massaal fout parkeren van fietsen in de binnenstad, vooral op plaatsen waar voetgangers en mensen die slecht ter been zijn er hinder van ondervinden. Het nu geldende fietsverbod in het voetgangersgebied zou moeten blijven bestaan.

Over de reclame-uitingen en het uiterlijk van winkels heeft de wijkraad ook een advies: “Er moet een stringenter reclamebeleid komen voor panden in de historische binnenstad of panden die vallen onder ‘beschermd stadsgezicht’”, schrijft de wijkraad.

In het rapport wijst de wijkraad ook op de ‘tweedeling’ in de binnenstad, daarbij doelend op de verschillen tussen vernieuwde gevels op de begane grond en de oorspronkelijke gevels daarboven.  Aanpassingen aan panden moeten volgens de wijkraad in overeenstemming zijn met de oorspronkelijke gevel. Als pandeigenaren verschillende panden tot één winkel samenvoegen, dan zou dat slechts mogen als de oorspronkelijke gevels in ere worden gehouden.

Daarmee zou voorkomen worden dat de Bredase binnenstad eenheidsworst wordt. De wijkraad wijst op een project in Den Bosch, ‘Geef om uw gevel’. Daarbij zijn in tien jaar tijd gevels van meer dan vijftig panden terug gebracht in de stijl die past bij het gebouw en werden onder meer lichtbakken en gevelreclames verwijderd.

In Den Bosch heeft dat volgens de gemeente gezorgd voor meer bezoekers aan de binnenstad, die bovendien constanter is.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief