Een aantal projecten die zich richten op biobased krijgt extra steun.
Een aantal projecten die zich richten op biobased krijgt extra steun.

Tien miljoen Rijk voor versnelling regionale projecten

  Economie

BREDA - De regio’s midden- en West-Brabant ontvangen tien miljoen euro aan steun van het Rijk voor een aantal regionale samenwerkingsprojecten. Dat heeft minister Schouten deze vrijdag in een brief aan de kamer duidelijk gemaakt.


In de gezamenlijke aanvraag hadden Midden- en West-Brabant om 26 miljoen euro gevraagd. Tien daarvan is toegekend. “Dat is hartstikke mooi”, vertelt de Bredase wethouder Boaz Adank. “Met dat geld kunnen we echt projecten die al lopen ondersteunen en versnellen.”

In totaal waren er 88 aanvragen voor deze zogenaamde Regio Deals. “Twaalf daarvan zijn gehonoreerd”, weet Adank. In totaal is er 500 miljoen euro beschikbaar voor de deals. In deze eerste tranche is 200 miljoen euro toegekend.

De project die extra ondersteund worden zijn onder meer de Logistic Community Brabant in Breda. Daarnaast gaat er geld naar een aantal biobased projecten in Bergen op Zoom en Etten-Leur. De regio, inclusief Tilburg en Waalwijk, vroeg voor 19 projecten steun. Andere voorbeelden zijn Green Protein Excellence Center,  Zuidwestelijke Delta Experience excellence center, MakerSpace Brabant, Campione 2.0 en Smart maintenance.

Het gaat allemaal om meerjarige projecten waar overheid, onderwijs en overheid samenwerken.De regio wil zich daarmee op de kaart zetten als ‘Koploper in verantwoorde productie en distributie, zoals de titel van de aanvraag luidde.