Foto: Janine Nieuwkoop

Janine Nieuwkoop geeft oude politie- en brandweerpakken nieuw leven

  Economie

BREDA – Het Naaiatelier geeft afgedankte politie- en brandweerpakken in opdracht van Remade Industry een nieuw leven. Voorheen werd alleen al 120.000 kilo aan oude politiekleding verbrand, maar sinds dit jaar moet daar 85.000 tot 100.000 kilo van hergebruikt gaan worden. Een deel daarvan komt terecht in Het Bredase Naaiatelier.


"Wij hebben meegedaan aan een challenge om mee te denken aan een nieuwe bestemming voor de pakken en wij hebben deze gewonnen", vertelt Janine Nieuwkoop, een van de ontwerpers. Nieuwkoop vertelt dat er van de politie- en brandweerpakken al samples voor weekendtassen, portemonnees, toilettassen en laptoptassen zijn gemaakt. Voorheen maakte Nieuwkoop van Remade Industry zelf de samples, maar door tijdgebrek doet Het Naaiatelier dat nu ook. "De ontwerpen worden digitaal gemaakt door Remade Industry en de productie vindt plaats plaats in Het Naaiatelier."

"Momenteel krijgen we al veel aanvragen binnen van politie- en brandweermannen die bijvoorbeeld binnenkort stoppen en van hun pak iets speciaals willen laten maken, maar zo ver is het nog niet", vertelt ze. "De afgedankte politie- en brandweerpakken worden verzameld bij een centraal inzamelingspunt van de overheid. Daar worden voor de veiligheid de logo's en andere emblemen van de uniformen gehaald." 

De stof is hierna nog prima te gebruiken, vertelt Nieuwkoop. Wel is duidelijk zichtbaar dat de kleding gebruikt is. "Doordat je juist ziet dat het niet nieuw is, krijgt het product meer charme." Op de vraag welk product het fijnst is om mee te werken, antwoordt ze dat alles van leer fijn is. "Wanneer leer gedragen is wordt het soepel en dat zorgt ervoor dat je er makkelijker mee kan werken." Niet alle afgedankte kleding krijgt dankzij Het Naaiatelier en Remade Industry een nieuw leven. "Er wordt ook onbruikbare kleding vervezeld. Daar worden ook weer nieuwe producten van gemaakt. Maar die worden niet door ons gemaakt."  

Nog niet alle producten die gemaakt zijn in Het Naaiatelier zijn te koop of te bestellen. "De brandweerartikelen worden momenteel al verkocht via Remade Industry. De politieartikelen nog niet, daarvoor wachten we nog op goedkeuring." Geïnteresseerde kunnen een mailtje sturen naar Remade Industry en krijgen een bericht zodra de artikelen en prijzen beschikbaar zijn. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief