Wethouder Daan Quaars en Caroline Timmermans, directeur-bestuurder WonenBreburg beantwoorden samen bewonersvragen.
Wethouder Daan Quaars en Caroline Timmermans, directeur-bestuurder WonenBreburg beantwoorden samen bewonersvragen. (Foto: Peter van Trijen)

Nieuwbouwprojecten Nieuwe Inslag en Lage Kant afgerond

  Economie

BREDA – Met de oplevering en verhuur van 62 sociale huurappartementen aan de Nieuwe Inslag, is de realisatie van dit gebied in Brabantpark door woningcorporatie WonenBreburg voltooid. Met een feestelijke buurttafel in De Leystroom kwamen de huurders, omwonenden en relaties die bij de ontwikkeling betrokken zijn donderdagmiddag bijeen.


De woonzorgvoorziening voor Stichting De Leystroom met 16 sociale huurappartementen, 64 zorgappartementen en een (zorg)centrum aan de Lage Kant zijn in een eerder stadium al opgeleverd. Wethouder Daan Quaars en Caroline Timmermans, directeur-bestuurder WonenBreburg waren donderdagmiddag ook aanwezig.

Quaars noemt de ontwikkelingen fantastisch. "Het geeft een boost aan de wijk. En aan haar bewoners. Ik kom zelf uit de IJpelaar en kwam hier vroeger regelmatig langs. De flats die hier destijds stonden, waren niet best. Als je de beelden van toen en nu vergelijkt dan is het hier vele malen beter geworden. Hier kunnen bewoners met plezier wonen."

Taskforce Betaalbaar Wonen
Met een huurprijs van circa 600 euro per maand zijn de 62 sociale huurappartementen aan de Nieuwe Inslag onderdeel van de Taskforce Betaalbaar Wonen. De twee- en driekamerappartementen (verdeeld over twee gebouwen) zijn door aannemer Huybregts Relou bovendien gasloos opgeleverd, dankzij de aansluiting op stadsverwarming.

Taskforce Betaalbaar Wonen
Het gebied Lage Kant en Nieuwe Inslag is door WonenBreburg ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Breda en in goed overleg in het stedenbouwkundig plan opgenomen. “Er is veel aandacht geweest voor de invulling van groen en waterbeheer, wat een meerwaarde oplevert voor de woonkwaliteit van onze huurders”, vertelt Timmermans.

Marleen Burger van woonzorgvoorziening Stichting De Leystroom vindt de feestelijke buurttafel van vandaag erg leuk. "We zijn een zorginstelling, maar ook een buurthuis. Dit is een plek waar ontmoetingen en activiteiten tussen onze bewoners en ook buurtbewoners plaatsvinden. Zo hebben we een onder andere een Bridgeclub, wordt er dagelijks gesjoeld en hebben we elke vrijdag een 'Happy Ouwr'."

Inge Nieuwenhuis is een van de huurders. Ze woonde al op de Nieuwe Inslag toen het besluit werd genomen de woningen te slopen. "Direct heb ik aangegeven te willen terugkeren in eventuele nieuwbouw, omdat het hier zo prettig wonen is. Afgelopen zomer kreeg ik de sleutel van mijn nieuwe appartement, waar ik wederom zielsgelukkig ben. Niet alleen de woning is fijn, ook het contact met de medebewoners is direct goed. We hebben met een tiental bewoners een keer koffie gedronken om elkaar te leren kennen. Vanavond is een mooi moment om met meer wijkbewoners contact te leggen."

Sociale huur- en koopwoningen
De gemeente wil nog meer van dit soort woningen gaan bouwen. "Er is in Breda een groot tekort aan sociale huur- en koopwoningen. Dit gat moet de komende jaren gedicht worden. Samen met partners in de stad zetten we hier onze schouders onder. Het is onze ambitie om 6.000 woningen op de teller erbij te hebben over vier jaar, waarvan 1.200 sociale huurwoningen", vertelt Quaars. "Bouwen is daarin één, maar je wil natuurlijk ook dat de juiste woningen op de juiste plekken komen. Zodat het voor iedereen fantastisch wonen is in Breda. Deze nieuwe woningen leveren daar ook een mooie bijdrage aan."

'Verder uitbreiden portefeuille'
Ook WonenBreburg werkt aan het verder uitbreiden van de portefeuille met sociale huurwoningen, vertelt Timmermans. "Met deze oplevering komen opnieuw ruim zestig geschikte woningen beschikbaar binnen de gemeente Breda. Maar vooraf hadden alleen bij deze woningen al ongeveer tweeduizend geïnteresseerden zich aangemeld. Dit geeft wel aan hoe groot de vraag naar betaalbaar wonen is.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief