Woningen in Breda
Woningen in Breda (Foto: Google Earth)

Woningcorporaties verzetten zich tegen torenhoge heffing: 'Van dat geld kunnen we ieder jaar 300 woningen bouwen'

  Economie

BREDA - Alwel, Laurentius en WonenBreburg hebben zich aangesloten bij een landelijke actie waarbij 180 woningcorporaties bezwaar maken tegen de verhuurdersheffing. Die heffing betalen corporaties naast andere belastingen, en kosten dit jaar 1,7 miljard. Van dat geld willen de corporaties woningen kunnen verduurzamen en bouwen, in plaats van dat ze het af moeten dragen aan de staat.


In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in Breda zijn de wachtlijsten voor sociale huur te lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen, stelt Hans Pars van WonenBreburg. "De corporaties Alwel, Laurentius Wonen en WonenBreburg betalen samen ruim 18 miljoen aan heffing. Geld dat we niet kunnen besteden aan het bouwen van ruim 300 nieuwe woningen, of aan het verduurzamen van extra 750 woningen."

Belasting

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt, stellen de woningcorporaties.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt.  Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief