Afbeelding
Foto: Owen de Vries

Bredase Owen de Vries wil met zijn nieuwe boek ondernemers helpen

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Ondernemers zijn voor Breda cruciaal. Daar gelooft Owen de Vries in. Hij is bijna 10 jaar MKB adviseur en volgens hem zal Breda als zakelijk knooppunt de komende jaren alleen maar groeien. Maar dan moeten ondernemers in deze roerige tijden zich wél staande kunnen houden. Met zijn nieuwe boek 'Ondernemers Vlieger' wil hij ondernemers daarmee helpen.

Meer dan twintig jaar werkte Owen de Vries in diverse functies binnen ABN AMRO, waarbij hij met allerlei ondernemers en hun bedrijven in aanraking kwam. Een aantal jaar geleden bundelde hij zijn visie op de bankenwereld in een boek: Heartful Banking. Daarmee wilde hij meer wederzijds begrip creëren tussen de bank en de maatschappij. ""Ik durf te zeggen dat dit boek een kaart is van de bankensector", vertelde hij indertijd aan BredaVandaag. "Ik doe daar het kompas bij, van waar het heen moet. Het is dus niet alleen wat filosoferen, nee, ik geef ik concrete stappen aan wat een bank moet doen om het vertrouwen van de klanten en de maatschappij terug te winnen." En nu, zes jaar later, komt het tweede boek uit van De Vries. Opnieuw komt hij met een kaart en een soort kompas. Maar deze keer voor de ondernemer. “Eigenlijk was het niet mijn bedoeling om een boek te schrijven maar ik kreeg voor mijn idee veel complimenten en aanbevelingen van ondernemers en onderwijs. Toen mijn visie werd opgenomen in het boek Management- en Businessmodellen van uitgeverij Noordhoff ben ik toch gaan schrijven.”

De Ondernemers Vlieger

In de Ondernemers Vlieger presenteert De Vries zijn brede visie op ondernemerschap. "Ik werk met allerlei soorten ondernemers; klein, groot, in goede en slechte tijden.  Ik help dus ook noodlijdende bedrijven. Daarnaast is de variatie aan bedrijven enorm. Dat maakt mijn vak ook leuk: Van varkensboer, binnenvaartschipper tot dochteronderneming van een internationaal bedrijf. Ik heb gemerkt dat veel ondernemers het overzicht missen. En dat is wat ik hen terug wil geven met De Ondernemers Vlieger."

De Ondernemers Vlieger is ontstaan vanuit de praktijk en geeft een simpele, stapsgewijze manier van werken waarmee de ondernemer meer overzicht krijgt op zijn bedrijf. "Mensen verdwalen in ondernemerschap. Goede handvatten missen." Dat zie je volgens De Vries ook terug op Hogescholen. "Ondernemerschap is opgeknipt in allerlei losse vakken. Maar op die manier leren studenten dus steeds maar over een deel van het ondernemerschap. Overzicht en samenhang missen. Ik laat de essentie zien van ondernemerschap met alle belangrijke aspecten (van mens tot marketing, van duurzaamheid tot finance) inbegrepen" 

De visie van De Vries is bijzonder stapsgewijs, en te gebruiken voor iedere ondernemer in elke branche. "Het maakt ook niet uit of je pas net begint, of al jaren bezig bent." De methode start heel simpel, namelijk bij waar je hart ligt. "Dat is de basis van alles. Een ondernemer moet eerst bedenken wat hij zelf echt wil. Vanaf daar volgen de stappen. Vraag, aanbod, proces, omzet, kosten, winst en kun je verder verdiepen."

Presentatie

Benieuwd naar hoe de Ondernemers Vlieger precies werkt? Het boek en de methode wordt vandaag gepresenteerd in Het Visserskot in het Wilhelminapark. “Mocht je geïnteresseerd zijn, laat het me weten. De eenvoud zal je verrassen” De Vries hoopt met zijn boek ondernemers uit Breda vooruit te helpen. "Ik ben enorm trots op onze mooie stad. Het zou mooi zijn als ik op deze manier mijn steentje bij kan dragen aan de verdere ontwikkeling van Breda."