Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode

Aan de Keukentafel met Mark Suurbier: ‘Het ondernemerschap brengt mij alleen maar lol’

Door: Redactie Economie

BREDA - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zijn ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de Keukentafel met...’ gaan we met het in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Mark Suurbier van Combekk. 

Een gesprek over potten en pannen.. wordt dat spannend?
“Haha, ik begrijp wat je bedoelt. Ja, ik hoop van wel. Kijk, de pannen die we maken onder de naam Combekk zijn namelijk toch wel uniek. Wij zijn het enige merk ter wereld, dat pannen produceert uit volledig gerecycled materiaal. Onze braadpannen zijn bijvoorbeeld gemaakt van oude spoorrails. We maken pannen van restant partijen roestvrijstaal of aluminium. Maar inmiddels ook onverslijtbare snijplanken van geperst papier met een afwerklaag en kookschorten van leer. Dat klinkt misschien als een leuk idealistisch hobbybedrijfje in de achtertuin, maar dat is het niet. We werken met een fantastisch team van tien mannen en vrouwen. In Nederland liggen we in de Bijenkorf, de Blokker en kookwinkels. Ook liggen we in de bekende horeca-groothandels en kan je onze producten kopen via internet. Bovenal: we exporteren wereldwijd, van Chili tot Korea. Prachtig toch?”

Zeker! Hoe ben je zo in deze business terecht gekomen? 
“Het leuke is, dat het geen bestaande business was toen ik er mee begon. Het hele concept van kookgerei van recycled materiaal kwam in mij op toen ik voor een hele bekende Bredase ondernemer in keukengerei werkte en zijn bedrijf werd verkocht. Duurzaamheid en traceerbaarheid van voedsel werd in die tijd steeds meer een issue: wordt er milieubewust geproduceerd en waar komt het vandaan? Bij kookgerei was dat veel minder, maar ik was er van overtuigd, dat dat ook zou gaan spelen. De koper van het bedrijf zag het niet zo zitten en toen besloot ik zelf met Combekk te beginnen. Dat was in 2014. Het is daarna allemaal heel hard gegaan.”

Geboren en getogen Bredase ondernemer?
“Nee, ik ben geboren in de Bijlmer. Mijn jeugd bracht ik tot mijn twaalfde door in Almere en toen belandde ik in Roosendaal. Ik heb nog heel veel vrienden uit mijn jeugd daar. De school carrière verliep van de Mavo naar een MBO opleiding commerciële economie. Ik raakte gefascineerd door de Hogere Hotelschool en werd na een best zware selectie aangenomen. Toen dacht ik “ach, van de Mavo naar de universiteit is wel een leuk rijtje”, dus mijn lange studie loopbaan besloot ik met een universitaire bul bedrijfskunde. Als ik eerlijk ben heb ik op de Hogere Hotelschool het meest geleerd. Dat was een interne opleiding en van het groepsgebeuren leer je veel. Hoe je je in groepen gedraagt en communiceert was echt een onderdeel van de opleiding. Ik heb daar in de dagelijkse praktijk nog veel aan. Het analytisch deel van een universitaire opleiding wordt vaak overschat. Inmiddels woon ik overigens al weer 13 jaar in Breda.”

Euh, ik vroeg naar je ondernemerschap…
“Ha, sorry, ja, ik dwaal af….. Kijk, ik ben eigenlijk best een onrustig type. Ik heb altijd wel ergens in mij gehad, dat ik iets wilde doen waar meer mensen dan ik zelf iets aan zou hebben. Daarbij zie ik het mooie van iets maken. Als werknemer heb je zeker een bepaalde zekerheid waarvan je je niet altijd bewust bent. Maar goed, toen mijn werkgever dus werd overgenomen en ik het plan van kookgerei uit recycled materiaal had uitgewerkt, ben ik in mijn netwerk gaan kijken. Zo’n beetje in het eerste gesprek zei een relatie: “als jij dit gaat maken, bestel ik nu 2500 pannen”. Hij wilde ook investeren. Dat was dus een vliegende start. Ik vond ook een tweede investeerder, Joost van Damme. Hij is voor mij tot op de dag van vandaag een steun en toeverlaat.”

Nooit spijt gehad van de stap? 
“Zeker niet. Alhoewel, “cash-stress” heb ik zeker gehad. Alles rond het runnen van een bedrijf heen kon ik prima aan, maar dat je je echt zorgen moet maken hoe je aan het eind van de maand zaken betaalt, dat was nieuw voor mij. Ik ben blij dat die fase en die stress voorbij is. Verder brengt het ondernemerschap mij alleen maar lol. Ik vind het heerlijk om in een team te werken. Weet je, het klinkt misschien wat clichématig, maar ik zie mij echt niet als “de baas”. Dat past helemaal niet bij mij. De lol haal ik eruit om met een team iets moois te maken dat de wereld een beetje mooier maakt. En dan echt niet als een geiten wollen sokken verhaal; dat gaat gewoon op een commercieel verantwoorde manier: dat kan prima samengaan.”

Als ik met je zit te praten heb ik de indruk dat je ondertussen even de tafel door midden kan bijten: er zit wel wat energie in, he? 
“Haha, dank je! Ja, ik praat graag over het bedrijf. Er zijn zo veel leuke dingen waar we mee bezig zijn en er zijn nog zo veel leuke dingen die we kunnen gaan doen. Laat ik het maar niet onder stoelen of banken steken: ik ben daar eigenlijk best heel ambitieus in. Mijn streven is dat het merk Combekk wereldwijd in de top 5 gaat komen. En weet je, als ik er niet heilig van overtuigd zou zijn dat we dat ook kunnen bereiken, dan zou ik dat niet zo zeggen. We gaan gewoon voor die top 5 en wat mij betreft kan dat eigenlijk niet snel genoeg gaan. Tja, daarin speelt mijn onrust mij eigenlijk wel parten…haha. Ondertussen hoop ik dat wel te kunnen combineren met een normaal gezinsleven. Het hele team houdt van heel hard werken, maar ik wil over 20 jaar niet achterom kijken om te concluderen dat ik het opgroeien van mijn kinderen heb gemist. Die balans vinden zal altijd wel moeilijk blijven.”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Wim de Veirman, een Belgische ondernemer in, je raad het al….. pannen. Die begon in 2006 en heeft een geweldig bedrijf opgebouwd. Staat in de Belgische Quote 500, zeg maar. Hij heeft met zo’n relatief jong bedrijf een plek naast grote spelers als Tefal verworven. Wat ik qua onderneming wil bereiken, is hem gelukt.”

Paspoort
Naam: Mark Suurbier
Leeftijd: 41 jaar
Burgerlijke staat: partner van Annemiek Bengel, vader van Finn (9), Sam (5) en Moos (4)
Bedrijf: Combekk
Functie: Eigenaar
Hobby: “Sport, zoals Padel, crossfit of golf. En reizen, wat dat betreft heb ik nu een perfecte baan. Ik moet voor sport en omgang met onze vrienden echt bewust tijd maken: ik moet oppassen dat het werk -naast mijn gezin- niet alles beheerst ”.