Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Miljoeneninvestering om game-talent in de regio Breda te houden

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Breda University of Applied Sciences (BUas), provincie Noord-Brabant en gemeente Breda investeren gezamenlijk ruim 13,4 miljoen euro in gaming om de regio beter te laten profiteren van de aanwezige kennis en expertise op dit gebied. Dat is de strekking van het convenant Breda Game Hub dat vandaag werd ondertekend door gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen, BUas-bestuursvoorzitter Jorrit Snijder en Carla Kranenborg, wethouder Economische Zaken. 

De gameopleiding van BUas behoort tot een van de beste ter wereld. Jaarlijks studeren hier zo’n 150 studenten af, waarvan ruim 90 procent vervolgens vertrekt naar de grote gamestudio’s buiten stad en regio.

Provincie, gemeente en BUas
De provincie Noord-Brabant stelt de komende jaren 4 miljoen euro beschikbaar. Breda investeert 375.000 euro in branding en een marketingcampagne, community building, een groot video game event, een game-hub met acceleratie programma, de game business developer en een acquisitieprogramma. BUas draagt 5,6 euro miljoen bij aan de ontwikkeling de Breda Game Hub. Het overige deel van de in totaal 13,4 miljoen euro wordt geïnvesteerd door de mede-ondertekenaard van het convenant: Stichting Breda Game City, BOM, REWIN West-Brabant, Braventure, Avans Hogeschool en Curio. 

“We hebben hier een unieke kans te pakken om ons als regio te onderscheiden”, stelt wethouder Carla Kranenborg – van Eerd. “Gaming is een hele grote economische sector die maatschappelijk alleen maar belangrijker wordt én Breda heeft al ongelofelijk veel expertise in huis op gebied van gaming. Wij willen dat onze regio daar meer van profiteert. Dus meer bedrijvigheid, meer talenten die hier hun droombaan vinden en uiteindelijk meer gametechnologie voor maatschappelijke vraagstukken. Met deze afspraken dragen we samen bij aan een bloeiende, regionale economie van de toekomst.”

De samenwerking richt zich op het ontwikkelen van meer gamebedrijvigheid, op het vasthouden van afgestudeerd talent in de regio en op het inzetten van gametechnologie bij maatschappelijke vraagstukken in de regio. De investering maakt de Game Hub op de BUas campus mogelijk waar kleine start-ups zich vestigen. Bovendien kan een Bredaas netwerk van game developers worden gebouwd. Start-ups in de afstudeer-, start- en groeifase kunnen worden gecoacht en gefaciliteerd en ontwikkelaars van games naar Breda te halen. Daarnaast is er budget voor overall coördinatie en branding/marketing.

Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde provincie Noord- Brabant: “De gameindustrie is groter dan de film- en muziekindustrie bij elkaar opgeteld. Met de kracht die we in de regio hebben op dit gebied is het nu zaak om kansen te verzilveren. Samen met bedrijven en studenten gaan we ervoor zorgen dat de gamesector goed in Breda en Brabant kan landen. Zo staan we aan de basis van een nieuwe economische kracht in de regio, kunnen we games en ondernemerschap gebruiken om maatschappelijke opgaven aan te pakken en kan afgestudeerd talent ook in Brabant aan de slag.”


De ondertekening van het convenant - Gemeente Breda