Eerst NAC, dan Deense elftal

  NAC

BREDA - Met Joonas Kolkka en Matthew Amoah had NAC al twee internationals. Daar kwam er woensdagavond nog een bij: Patrick Mtiliga. De verdediger maakte in de tweede helft van het vriendschappelijke duel tegen Wales zijn opwachting in het Deense nationale team.


Na de training wordt Mtiliga meteen aangesproken door een supporter. Hoe zijn eerste wedstrijd als international was geweest, wilde de NAC-fan weten. Een brede glimlach verschijnt op Mtiliga’s gezicht als wordt gevraagd hoe het voelt om international te zijn. “Het is zeker leuk om voor je land uit te komen”, glundert hij. Het teleurstellende resultaat (0-1-verlies) doet weinig af aan zijn goede gevoel. “Dat tegendoelpunt, daar had ik gelukkig niks mee te maken.”

De linksback vertelt vooral aanvallend veel te hebben laten zien. Om als verdediger uit te blinken was lastig. “Er werden vijf keer gewisseld in de tweede helft, daardoor was het een beetje onrustig in de ploeg”, legt Mtiliga uit.

Voor vertegenwoordigende ploegen spelen is niet helemaal nieuw voor de 27-jarige Deen. Hij kwam voor diverse elftallen uit, waaronder Jong Denemarken. Mtiliga vertrok echter op jonge leeftijd (18) naar Nederland. Hier kwam hij bij Excelsior al snel in de lagere regionen van het betaald voetbal terecht en verdween daardoor uit beeld als international. “Ze hebben me inderdaad een tijdje niet gezien”, lacht de ex-Feyenoorder.

“Het is lastig te zeggen of ik nu tot de vaste groep behoor. De volgende interland is pas in februari en dat is nog heel ver weg. Ik moet gewoon met NAC goed presteren. Dan is de kans ook groter dat ik voor het Deense elftal wordt geselecteerd.”

Dat presteren lukt tot nu toe goed. Mtiliga ziet dat vooral als een bevestiging dat de derde positie van vorig jaar geen toeval was. “Toen werd vaak gezegd dat we bovenin stonden, omdat de andere clubs het zo slecht deden. Als we dan een wedstrijd wonnen, kwam dat doordat de tegenstander niet goed was.” Het succes van nu bewijst volgens hem dat NAC dit seizoen op eigen kracht zo goed presteert.

Dat deed NAC vorig jaar ook, alleen kon daar toen geen mooi slot aan worden toegevoegd. Vooral NEC gooide in de play-offs, met onder meer een afstraffing van 6-0, roet in het lekkere eten. Dat wil Mtiliga dolgraag recht zetten: “We moeten morgen natuurlijk revanche nemen.”