NAC blameert zich tegen ADO

  NAC

BREDA - NAC heeft zondagmiddag een beschamende nederlaag geleden tegen ADO: 4-0. Het verlies van vandaag was misschien nog wel pijnlijker dan dat van vorige week tegen Sparta (ook 4-0).


>> 'Dit was niet eredivisiewaardig'

In Rotterdam konden de Bredanaars in ieder geval nog een tijd lang met de Spartanen meevoetballen en waren de Rotterdammers vooral beter in het afronden van kansen. In het duel tegen ADO was van kansen zelfs nauwelijks sprake.

NAC kreeg er welgeteld één in de eerste helft. Daar stelde ADO overigens weinig méér tegenover, behalve dan het doelpunt van Ricky Hoogendorp. Verder was het armoe troef aan beide kanten. Veel balverlies, weinig mooie acties, laat staan kansen.

Maaskant experimenteerde met een ander systeem dan het gebruikelijke 4-3-3, mede door afwezigheid van een aantal vaste waarden: Amoah, Penders, Reuser en Elshot. Een 4-4-2-opstelling met twee hangende spitsen op de flanken moest ADO bestrijden. Lurling en Kolkka op de flanken, Tamerus en Kramer op de beide spitsposities. Het werd geen succes. NAC was krachteloos, miste strijdvaardigheid en wist de spitsen nauwelijks te bereiken.

In de tweede helft werd de onzichtbare Tamerus vervangen door de van een blessure teruggekeerde Ellery Cairo. Het gevaar bleef echter van ADO af komen. Vooral Richard Knopper en Ricky Hoogendorp waren plaaggeesten voor de Bredase verdediging. Tweemaal in twee minuten raakte Hoogendorp de paal. En wat stelde NAC daar tegenover? Eén poeier van Van der Leegte die net over het Haagse doel zwaaide.

Met de 2-0 van Knopper werd de wedstrijd in het slot gegooid. De 3-0 van diezelfde Knopper en de 4-0 van Soltani waren vooral extra zout in de wonde. Het cynisch geworden NAC-publiek klapte voor de Hagenezen en wachtte vervolgens massaal het laatste fluitsignaal niet af.

Vooraf was de stand op de ranglijst niet hoopvol voor ADO: het stond vijftiende en had vijf uitwedstrijden achter elkaar verloren. Ook de eerdere ontmoetingen beloofden weinig goeds, want sinds mensenheugenis won ADO niet meer in Breda. In ’73 gingen de Hagenezen voor het laatst met de volle punten naar huis. Aan die voor Den Haag dramatische reeks kwam in Breda na 35 jaar dus een einde.