Breda maakt uitbreiding NAC-stadion mogelijk

  NAC

BREDA - De gemeente Breda gaat als hoofdverhuurder de geplande uitbreiding van het NAC-stadion financieren. Het Rat Verleghstadion krijgt daardoor onder meer 1500 extra businessseats en een verdubbeling van de hospitality-units.


>> Akoord over komst mega-super
>> Kijk hoe het er uit gaat zien

Het college van burgemeester en wethouders is het daar dinsdag over eens geworden. In februari moet het voorstel nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De geplande verbouwing kost ongeveer elf miljoen euro, de kosten hiervan worden versleuteld in een hogere huur. Die staat volgens algemeen directeur Theo Mommers van NAC in verhouding tot de mogelijke extra inkomsten. “Die huur is redelijk te noemen.”

De extra businessseats op de tweede ring, en de extra sponsorunits, moeten in 2010 gerealiseerd worden. Komende zomer maakt NAC al een stap naar een grotere stadioncapaciteit door de grachten te overkappen met tribunes, dat levert zo'n 2400 extra zitplaatsen op. In totaal heeft het stadion na alle verbouwingen zo'n 4000 plaatsen extra.

De verbouwing maakt het voor NAC mogelijk door te groeien naar een begroting van tussen de 17 en 20 miljoen. “Daarmee doen we mee in het linkerrijtje”, stelt algemeen directeur Theo Mommers van NAC. “En dat is onze doelstelling. Deze beslissing is voor onze een belangrijke stap vooruit.” Wethouder Heerkens beaamde dat dinsdagmiddag tijdens de persconferentie over dit onderwerp: "Nu moet de club goed mee kunnen in de eredivisie."

De huidige begroting van NAC is 13,4 miljoen euro, volgens Mommers het maximaal haalbare met het huidige stadion, wetende dat het zelf al inkomsten genereert met eigen horeca en een eigen kledinglijn voor de merchandise. Met de huidige 13,4 miljoen euro staat de club qua begroting op de tiende plaats. “En je weet als je die niet kunt vergroten, dat je steeds verder wegzakt.”

De extra inkomsten komen voor ongeveer 1,5 miljoen uit de extra bedrijfsplaatsen, eenzelfde bedrag uit extra sponsorunits en ongeveer drie ton uit verkoop van extra gewone seizoenskaarten.