En Matthew loopt nog een rondje

  NAC

BREDA – Breda mag dan de meest bourgondische stad van het land zijn, en NAC mag de trotse nummer één van de eredivisie zijn, het betekent niet dat supporters meteen rijen dik langs het trainingsveld staan.


>> Pers unaniem: NAC wint verdiend

Drie cameraploegen kijken maandagmiddag samen met zo’n vijftien NAC-supporters tegen de zon in naar de oefeningen van de koploper. Relaxte oefeningen. Studio Sport filmt wat. Omroep Brabant. En NAC TV. De beweging zit in de verte, waar een klein clupje wat oefeningetjes doet. En in Matthew Amoah. De trefzekere spits is normaal gesproken nauwelijks te volgen, maar nu laat hij zich makkelijk vangen, in elk geval door de camera. Stoïcijns loopt hij zijn rondjes. De camera zwenkt mee.
“Ik heb het goed naar mijn zin”, vertelt de schuchtere spits even later als hij van het veld stapt. Uit zijn mond geen grote woorden over transfers. “Ik blijf gewoon mijn best doen. Je weet het niet.” En inderdaad. Je weet het niet.

Het oogt ontspannen op het veld. “Maar dat heeft niks met de stand op de ranglijst te maken”, verklaart trainer Robert Maaskant. “Morgen wordt een pittige, dit was een techniektraining, en tactisch.” Dat we niet denken dat de mannen mogen uitbollen. Want ook zondag was er gewoon getraind, op de elf basisspelers na. Of hij reacties kreeg? "Meer dan honderd sms'jes. Wat daar in stond? Waardering voor wat we gedaan hebben."

Tijd voor een filmpje. Of de heren van Studio Sport even met Maaskant mogen praten? Tuurlijk. De trainer vertelt over FC Utrecht, aanstaande zondag. “Een gelijkwaardige tegenstander.” Vertelt dat ze zich niet gek laten maken, weten waar ze staan.
Tijd voor een grapje.
Achter Maaskants rug komt Edwin de Graaf langs. Zaterdag viel hij verdienstelijk in. De Graaf brengt zijn hand schuin voor zijn mond, enigszins bedekt. En roept. ‘De Graaf in de basis’, ‘De Graaf in de basis’.
Maaskant kan een glimlach niet onderdrukken. Het tekent de ontspannen sfeer, ondanks alle belangstelling en de unieke positie op de ranglijst.

Tijd voor taart. Bezorgt namens enthousiaste supporters. Voor de spelers, en de rest van het personeel. “Ik kan geen taart meer zien”, verzucht een medewerkster, met een tevreden glimlach.

NAC geniet. De supporters ook. Maar dan vooral op internet. De tip van de dag? “Zet je tv op teletekst 819

stand van de eredivisie

en gooi je afstandsbediening weg.”