foto Peter Visser
foto Peter Visser

Smaller NAC trekt de broekriem aan

  NAC

STEENAKKER – Een hogere begroting dan vorig jaar, 13,9 miljoen in plaats van 13,4, maar wel tien spelers minder en hoge noodzaak om op de kosten te letten. NAC presenteerde zich voor het nieuwe seizoen.


Het wordt een seizoen vol uitdagingen, zo was de boodschap van de nieuwe interimdirectie van NAC. Willem Reijn (financieel directeur), Jeffrey van As (technisch directeur) en Bernard Ouwerkerk, tijdelijk algemeen directeur.

Losse kaarten
Ouwerkerk was duidelijk. “We moeten de kosten bewaken en de inkomsten verhogen.” Dat laatste probeert NAC te doen door de losse verkoop van kaarten te stimuleren. “Onder meer door plaatsen van seizoenkaarthouders die niet komen opnieuw te verkopen.”

Opbrengsten
NAC heeft in de nieuwe jaargang ook meer plaatsen in de aanbieding: 19.000 in plaats van 17.500. 23 juli moet de verbouwing klaar zijn, zodat NAC op 8 augustus 16.30 uur het seizoen zonder problemen kan openen tegen AZ.

Een van de manieren om snel wat te verdienen voor Ouwerkerk is door met de gemeente, zijn vorige werkgever, tot overeenstemming te komen over de opgelopen kosten tijdens de vorige verbouwing. Die vertraagde oplevering zorgde bij NAC voor extra beveiligingskosten en lagere omzetten.

Doelstelling
Dan waar het allemaal om gaat: de prestaties op het veld. Doelstelling voor de geel-zwarten? “Plaats acht tot twaalf, al spreekt voor zich dat we het liefst achtste worden”, gaf hoofdcoach Robert Maaskant aan. Die plaats moet hij bevechten met een fiks smallere selectie dan afgelopen jaar. 21 in plaats van 31 man. “Maar dat zijn allemaal spelers waarmee we een goed eredivisieteam kunnen vormen.”

Fit
De crux zat hem in de toevoeging van Maaskant. “Als ze fit zijn.” Want, zo erkende de altijd goed gehumeurde coach, “we zijn zwaar ingekrompen.” NAC heeft nog ruimte voor één en wellicht twee spelers. “Dat moet iemand zijn die op meerdere plaatsen voorin inzetbaar is. Liefst iemand met scorend vermogen, die het vertrek van De Graaf kan opvangen.”

Vertrouwen
De hoop van NAC is ook gevestigd op het tweede elftal, dat weer nieuw leven in is geblazen. Dat bestaat naast talentvolle spelers uit de eigen A-jeugd, onder meer ook uit vier jonge spelers afkomstig van Ajax en twee spelers uit de opleiding van Feyenoord. “Als we denken dat die aan kunnen sluiten bij trainingen van het eerste, dan zullen we dat zeker doen”, gaf technisch directeur Jeffrey van As aan. “Wij gaan vol vertrouwen het nieuwe seizoen in.”