Oud NAC-speler Josip Mohorovic. foto Martijn Jas
Oud NAC-speler Josip Mohorovic. foto Martijn Jas

Op zoek naar mijn jeugdheld Josip Mohorovic

NAC

BREDA - Uitgever, journalist en NAC-fan Martijn Jas presenteert woensdag 23 november de eerste editie van NAC- WIE WIJ ZIJN, een glossy over NAC. Op BredaVandaag.nl als exclusieve voorpublicatie een fragment van het bezoek van Jas aan zijn jeugdheld Josip Mohorovic.

De omgeving is wonderschoon: in het groene heuvellandschap valt tussen alle huizen door het kerkje op. We rijden een doodlopende straat in. En aan het eind daarvan woont hij.
Josip Mohorovic en zijn vrouw Marija doen open. Zijn neus, zijn snor, zijn gezicht, hij is duidelijk de ietwat oudere versie van de Mohorovic die ik ken. Een warme ontvangst volgt. De hapjes - voor een heel weeshuis - worden geserveerd, de champagneglazen staan klaar. Mohorovic neemt meteen het woord. “Deze dag is bijzonder voor mij, heel emotioneel. Ruud, mijn vriend die ik al vijfendertig jaar ken, is hier. Dat is mooi. En jij bent hier speciaal voor mij gekomen om over NAC te praten. Dat vind ik een grote eer. NAC zit nog steeds in mijn hart. Ik ben dankbaar dat jullie er zijn. Welkom!”

Aan zijn ogen zie je dat hij het meent. Mohorovic is ontroerd, nu al. Ik laat hem mijn foto zien en leg hem uit dat ik die maakte omdat hij mijn jeugdheld was. “Wat prachtig. Ik kan het niet geloven. Kijk naar mijn arm: kippenvel. Dat trainingspak heb ik bewaard, het ligt in mijn tweede huis in Rabac in Kroatië.”

We praten Duits en Engels, Josip en zijn vrouw verstaan gelukkig ook nog een woordje Nederlands. Maar zijn lichaamstaal zegt meer dan duizend woorden. Mohorovic straalt. Ik geef een paar mooie foto’s uit zijn NAC-periode. Als een kind zo blij is hij. “Kijk, Budisic op de foto. Ik ben hem helaas uit het oog verloren. Woont hij tegenwoordig in Servië? Ik hoop hem ooit weer eens te zien. Hier is Ad Krijnen, Ronnie Goodlass, Ton Sprangers, Ad Bakker, Tom Dekker, Jan de Jong, Theo Dierckx, Bertus Quaars, Cees Storm, Hans Neeskens, ik ken alle namen. Mag ik die foto’s houden?”

Aan de muren in zijn huis hangen foto’s van Rijeka, de voetbalclub waar Mohorovic jarenlang speelde. ‘Pepi Mohorovic’ staat er in de kop van een krantenartikel. “Pepi is een verkleinwoord van Josip. Mijn moeder zei altijd Bepi, maar alle anderen noemden mij Pepi. In Breda was het Pepi en Kokki, maar wie Kokki was weet ik niet.”

NAC ontbreekt niet aan de muur: een actiefoto tegen FC Twente en een foto van zijn afscheidswedstrijd bij NAC. “Van de supporters kreeg ik een beker en van de club een bos bloemen. Ik heb wel een paar traantjes weg moeten pinken, want NAC was in die korte periode mijn club geworden en Breda mijn stad. Voor zowel NAC als voor mij was het financieel gezien beter dat ik wegging."

Het hele verhaal staat in de glossy.
NAC - Wie wij zijn gaat €6,95 kosten. Het kan hier al via het web besteld worden. Het tijdschrift is vanaf 24 november te koop op meer dan 250 adressen in de regio.