Gábor Babos staat komend seizoen weer bij NAC onder contract. foto Wijnand Nijs
Gábor Babos staat komend seizoen weer bij NAC onder contract. foto Wijnand Nijs

Babos komt vol ambitie terug naar Breda

  NAC

BREDA - Gábor Babos is allesbehalve van plan om af te bouwen in Breda. “Natuurlijk heb ik ambitie, alle sportmannen hebben ambitie”, vertelt de Hongaarse doelman maandag bij de ondertekening van zijn contract bij NAC. Daarmee is zijn terugkeer na negen jaar een feit.


De ambitie is duidelijk, de rol die met hem is afgesproken ook: stand-in voor Jelle ten Rouwelaar. “Maar je weet nooit wat er gebeurt in de sport. Een rode kaart, een blessure en dan moet ik er staan. Concurrentie is nooit slecht, dan kun je beter presteren. Dat heb ik met Jasper meegemaakt in Nijmegen, en ook bij Feyenoord. Maar ik heb altijd goede contacten gehad met mijn keeperscollega’s.”

Eten met Jelle
Veel reacties kreeg Babos op zijn besluit om bij NAC te tekenen. En, om zijn relatie met de collega-keepers te onderstrepen, een van de eerste felicitaties kwam van Ten Rouwelaar. “Binnenkort gaan we een keer een hapje eten”, aldus de Hongaar. “We gaan met elkaar aan de slag. Is goed voor hem dat hij ‘ziet Gábor kan het ook nog’. Dat houdt hem scherp,”

Na acht jaar NEC en zo’n 65-duizend kilometer per jaar tussen zijn woonplaats Roosendaal en Nijmegen nu dus weer NAC. “Natuurlijk speelde afstand ook een rol in die keuze. Nu kan ik mijn familie vaker zien. Van mijn huis naar het trainingscomplex is een kwartiertje. Ideaal. NAC was heel snel met contact opnemen. Nadat ik tegen mijn zaakwaarnemer had gezegd dat ik na dit seizoen stopte bij NEC, was het met NAC in tien dagen rond.”

Jeffrey, Nebojsa en Ben
In de jaren van afwezigheid is er veel veranderd, maar niet alles. “Jeffrey (van As) is er nog, en de hoofdtrainer. Met hem heb ik die vier jaar in Breda samengespeeld. En Ben natuurlijk”, wijst ie naar materiaalman Ben van Bilsen, die belangstellend is komen kijken naar de officiële ondertekening van het contract.

Van As, die twee jaar samen speelde met Babos, is duidelijk over wat hij verwacht van Babos. “Hij heeft natuurlijk een schat aan ervaring met meer dan 500 wedstrijden, hij heeft een natuurlijk overwicht en dwingt veel respect af in de kleedkamer. Als je ziet hoe gedreven hij is.” De doelman vult aan: “Ik kom zeker niet afbouwen. De jonge gasten kunnen leren van mijn instelling. Bijvoorbeeld als ze niet opgesteld worden. Natuurlijk mag je teleurgesteld zijn, dat hoort, maar tot bepaalde hoogte. Als dat blijft zeg ik, ‘en nu gas geven, laat de trainer maar zien dat hij ongelijk heeft.’”

Nederlandse les
Het is voor Babos vandaag een klein feest van herkenning. Natuurlijk met Van As en Van Bilsen, maar ook met het stadion. “Hier heb ik samen met Csába Féher Nederlandse les gehad”, zo herkent hij de hoek van de persruimte. “Drie keer in de week. Dat moest van Ten Cate.”

Dat was in 2000. NAC was net kampioen geworden en speelde weer in de eredivisie. Henk ten Cate nam het duo mee uit Hongarije. “Ik sprak geen Nederlands, geen Engels”, zo vat Babos zijn entree samen. “Maar je zag dat hij kon keepen. Grote vent, een bal met één hand meedragend”, herinnert Van As zich nog. “Jij zei nog, wat moeten we met die Hongaren”, lacht Babos.

Twaalfde man
Inmiddels is Babos vernederlandst. “Mijn vrouw komt uit Roosendaal, haar familie woont daar. Ik blijf ook in Nederland wonen na mijn carrière. Maar eerst nog zo lang mogelijk op het veld.”
Genieten van de twaalfde man bij NAC, die hij ‘fantastisch noemt’. Zelfs al iets eerder dan komend seizoen. Want op 13 april komt Babos op bezoek met NEC.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief