Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Adviesbureau herhaalt: Veiligheid NAC-stadion niet in geding

  NAC

BREDA - De conclusie van Cobouw dat de scheurtjes in de constructie van het NAC-stadion in uitzonderlijke gevallen tot instorting van het dak kan leiden, is niet terecht. Dat stelt onderzoeksbureau R2 dat in opdracht van de gemeente de constructie bekeek.


Volgens onderzoeker Bart van Riel gaat het door Cobouw geschetste scenario niet op. “In theorie, wanneer alle normtechnische belastinggevallen gecombineerd zouden optreden, dan komt de constructieve ondergrens van de nok in gevaar. In praktijk is het, gezien de inrichting van dit deel van de tribune met zitplaatsen, fysiek onmogelijk om alle effecten en de daaruit voortkomende belastingen tegelijkertijd te laten optreden.”

Van Riel schrijft dit in een toelichting aan de gemeente op verzoek van de wethouder. Die scheurtjes geven wel aanleiding tot herstel. “Het is echter niet zo dat de constructieve veiligheid nu acuut in het geding is.”

Volgens Van Riel volgt de gemeente het advies op dat R2 heeft gegeven. Het onderdeel dat op korte termijn moet worden aangepakt, dat wordt aangepakt. “De voorbereiding voor de uitvoering van dit onderdeel is reeds opgestart.” Daar voegt hij aan toe: “Bij de overige onderzochte  onderdelen, is het aan te bevelen om herstelwerkzaamheden te gaan voorbereiden en uitvoeren. Dit om de duurzaamheid van de constructie op lange termijn te kunnen waarborgen.”

Verantwoordelijk wethouder Bernie van den Berg heeft de brief van Van Riel doorgestuurd aan de gemeenteraad. Daarbij herhaalt hij dat de veiligheid niet in het geding is. Dat was ook al zijn boodschap tijdens de extra ingelaste bijeenkomst afgelopen donderdag. Toen werd de raad bijgepraat door de wethouder en het onderzoeksbureau.