Logo bredavandaag.nl
NAC verloor zaterdag 8 november 2014 met 0-1 van AZ. Nemanja Gudelj maakte het enige doelpunt.
NAC verloor zaterdag 8 november 2014 met 0-1 van AZ. Nemanja Gudelj maakte het enige doelpunt. (Peter Visser)

Chronologie van een half jaar 'scheurgate' bij NAC

  NAC

BREDA - De scheuren in de tribunes van NAC hangen nu al meer dan een half jaar als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de club. Hieronder een chronologie.


29 oktober 2014 - Onderzoeksbureau R2 maakt voor het eerst melding van scheuren in de tribunes van NAC. De scheuren vormen volgens R2 geen veiligheidsrisico, maar herstelwerkzaamheden zijn onoverkomelijk. De reparatiekosten worden beraamd op 7 ton.

30 oktober 2014 - Onderzoeksbureau R2 herhaalt nogmaals het mantra: Geen gevaar, wel spoed. Wethouder Bernie van den Berg wil ook snel herstel om de kosten niet verder op te laten lopen.

31 oktober 2014 - Cobouw publiceert een artikel waarin onderzoeker Bart van Riel van onderzoeksbureau R2 beweert dat bij uitzonderlijke situaties de tribunse kunnen bezwijken door het dompeleffect of wringing. Wethouder Bernie van den Berg zegt in een reactie niet mee te willen doen aan een woordspel.

3 november 2014 - Onderzoeker Bart van Riel nuanceert uitspraken in artikel Cobouw. Dompeleffect of wringing zou alleen in theorie voor accuut gevaar kunnen zorgen, maar is in de praktijk niet mogelijk zijn.

13 december 2014 - Ingenieursbureau Den Boer CCI begint onderzoek naar de trillingen op tribunes. Onderzoek moet ook inzicht geven op wat het effect is van de trillingen op middellange en lange termijn.

17 december 2014 - Uitslagen trillingmeting worden eind januari verwacht. Woordvoerder van de gemeente vertelt dat metingen gelden als second opinion. Het onderzoek moet ook alternatieve (goedkopere) oplossingen verkennen en antwoord geven over wie schuldig is voor de slechte staat van de tribunes.

18 maart 2015 - Second opinion van Adviesbureau Den Boer CCI laat zien dat er geen accuut gevaar is voor het publiek op de tribunes. Adviesbureau zet wel vraagtekens bij de bruikbaarheid van het stadion op langere termijn.

8 april 2015 - Bouwkundig bureau ABT noemt staat van de tribunes zorgelijk na bestudering van een rapport van Den Boer CCI over de tribunes. ABT stelt dat het zonder nader onderzoek niet de conclusie durft te onderschrijven dat er onder normaal gebruik geen onveilige situatie ontstaat.

8 april 2015 - Wethouder Bernie van den Berg herhaalt na aanleiding van bevindingen ABT nogmaals dat veiligheid niet in het geding is. Normaal gebruik van de tribunes blijkt een vol stadion met 19.000 supporters.

9 april 2015 - Felle discussies tijdens de commissievergadering over tribunes. Wethouder Bernie van den Berg benadrukt nogmaals dat veiligheid niet in gevaar is en legt uit waarom stutten van tribunes geen goed idee is. Oppositie verdedigt besluit om zelf onafhankelijke onderzoekers in te schakelen.

23 april 2015 - Uit nieuwe berekeningen van ABT, Den Boer CCI, R2 en de gemeente zelf blijkt dat de druk van bovenaf in combinatie met de eerdere scheuren dermate onvoorspelbare effecten heeft dat zonder maatregelen de hoofdtribune niet veilig gebruikt kan worden. Burgemeester Depla en wethouder Bernie van den Berg verlaten de raadsvergadering voor spoedvergadering bij NAC.

24 april 2015 - Om de constructie van de hoofdtribune goed door te kunnen meten worden er zakken kunstmest op de tribune geplaatst. Het gewicht moet duidelijk maken of de tribune een volle belasting aan kan tijdens NAC-Heracles van zaterdag, of dat er andere maatregelen genomen moeten worden. In het uiterste geval wordt de wedstrijd uitgesteld naar 2 mei.

24 april 2015 - Het gevaar is geweken. De stutten geven de onderste rijen van de tribune voldoende extra steun waardoor ze niet afbreken en het deel dat mogelijk dreigde te bezwijken onder te hoge druk veert wel wat langzaam terug, maar vormt geen accuut gevaar. Het stadion is op deze manier voor 12 weken veilig verklaard, genoeg om een eventuele nacompetitie succesvol af te ronden. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief