NAC heeft de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop met 3-1 gewonnen van FC Utrecht.
NAC heeft de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop met 3-1 gewonnen van FC Utrecht. (Peter Visser)

Zes redenen waarom NAC in de eredivisie blijft (Angelino is er een van)

  NAC

BREDA - NAC begint deze zaterdagavond met een lastige uitwedstrijd aan de tweede seizoenshelft in de eredivisie. Op dit moment bezet NAC de vijftiende plaats op de ranglijst en dat zou genoeg zijn voor verlenging van het verblijf op het hoogste niveau. Volgens onze NAC-watcher Thijs Kroezen eindigt de club ook boven de degradatiestreep. Zes redenen waarom.


 

Geen paniek
In tegenstelling tot de laatste keer dat NAC tegen degradatie moest vechten, heerst er nu geen paniek bij de club. In de winterstop van dat seizoen werd er blik met spelers opengetrokken, die achteraf niet datgene toevoegde aan de selectie dan beoogd. Fernandez wist het doel niet te vinden, Koch raakte geblesseerd en Borahsasar bleek het niveau niet aan te kunnen. Op dit moment wordt er niet uit blinde angst gehandeld en houdt technisch directeur Hans Smulders vast aan zijn beleid. Vrijdag legde NAC de achtste Belg vast onder het bewind van Smulders. Geen paniek, maar koers houden. 

Goede groep
NAC heeft een ontzettend jonge selectie, maar wel een stel hardwerkende en rustige jongens. Bart Meijers is de kwajongen van de groep, maar ook hij kleurt binnen de lijntjes. Op het trainingskamp in Portugal werd duidelijk dat de spelers van NAC écht wel weten waar ze mee bezig zijn en wat er op het spel staat. Er wordt niet gemopperd, maar wel gediscussieerd over voetbalgerelateerde zaken. Ook de jongens van City hebben de spirit om alles te geven voor de club. Aan niets is te merken dat zij minder gemotiveerd zijn om NAC op het hoogste niveau te houden. 

Angelino
De kleine Spaanse vleugelverdediger heeft zich ontpopt tot, naar mijn bescheiden mening, de beste linksback van de eredivisie. Hoewel je als eenling moeilijk het verschil kan maken in een elftal, breekt Angelino soms met één pass of dribbelactie het spel open. De huurling van Manchester City beschikt over een bak vol aan talent. Op kantoor word ik inmiddels uitgelachen als ik het heb over de aanname van Angelino, maar voor iedereen die dat nog niet heeft gedaan: let eens twee wedstrijden goed op de smaakmaker van het elftal en sluit je daarna aan bij mijn mening. 

Concurrentie 
Hoewel het bij NAC niet altijd lekker draait, laat de directe concurrentie ook geen sterke indruk achter. Clubs als Sparta, Roda en FC Twente laten met vlagen ontzettend traag en slecht voetbal zien. Toch moet NAC op haar tellen passen, want Sparta en Twente hebben sinds kort een zeer ervaren coach voor de groep staan. Dick Advocaat en Gertjan Verbeek hebben daar nu het roer in handen. Ook hebben ze zich allebei flink versterkt. Voor NAC is het zaak om van hun eigen kracht uit te gaan en zeker de wedstrijden tegen de directe concurrenten te winnen. NAC kan dit weekend goede zaken doen, omdat alle ploegen onderin deze week tegen elkaar moeten voetballen. 

Supporters 
Het is een cliché, maar de supporters bij NAC maken wel degelijk het verschil bij de club. Stijn Vreven zei het na de oefenwedstrijd tegen FC Utrecht: zijn ploeg presteert beter met de ambiance in het stadion en twintigduizend op de banken. Het belangrijkste bewijs dat supporters het verschil kunnen maken werd geleverd tijdens de play-off wedstrijd tegen NEC. Rond de 65e minuut ging het stadion massaal achter de ploeg staan en er gebeurde iets op het veld. De wedstrijd kantelde en uiteindelijk werd daar de basis gelegd voor de overwinning in het tweeluik. Bij NAC zijn de tribunes voor 97% gevuld per wedstrijd, de hoogste bezettingsgraad in de eredivisie. Zo’n club hoort op het hoogste niveau. 

Stijgende lijn
Het begin van het seizoen was zeer wisselvallig, maar NAC heeft de stijgende lijn qua voetbal te pakken. Tegen Heerenveen en FC Utrecht werd er goed voetbal op de mat gelegd en iedereen bij de club is er van overtuigd dat dat het niveau is dat geleverd kan worden. Zeker de ontmoeting met FC Utrecht wordt gezien als het ideale voorbeeld hoe NAC moet en kan spelen: vol strijd en aanvallend spel. Als NAC die lijn de komende twee wedstrijden kan doortrekken, wordt het een mooie tweede seizoenshelft.
Hup NAC.

Thijs Kroezen