Krakers in afwachting ontruiming pand Catharinastraat

Nieuws

BREDA – Sinds vrijdagmorgen kwart voor tien is een groep krakers aan de Catharinastraat in afwachting van een mogelijke ontruiming. De groep moest volgens de uitspraak van een kortgedingrechter voor die tijd het pand verlaten hebben.

>> Meer foto's
>> Een dag kraak in Breda
>> Achtergrond: Juridisch steekspel

Vanmorgen constateerde de deurwaarder dat het pand niet ontruimd was. Daarop vond overleg plaats tussen de krakers, politie en deurwaarder. Resultaat daarvan was dat de groep krakers niet van plan was het pand te verlaten.

Uit overleg tussen de politie en burgemeester Van der Velden in het kader van de ordehandhaving aan het eind van de ochtend, kwam dat vanuit de gemeente vooralsnog geen actie wordt ondernomen.

Uit verder overleg tussen politie en deurwaarder moet vrijdagmiddag blijken of er overgegaan wordt tot ontruiming. Volgens een politiewoordvoerder maken de verschillende partijen nu een plan de campagne. Wat dat plan in gaat houden, of op welke termijn het plan dan uitgevoerd gaat worden kon de woordvoerder niet zeggen.

Het gebouw aan de Catherinastraat 87-89, vlak naast de Waalse Kerk, stond sinds 2003 leeg. De krakers hebben er vorig jaar hun intrek in genomen en begonnen er sindsdien een cultureel centrum onder de naam Vrijhof. De groep dreef er een weggeefwinkel, bood gratis internettoegang en bood een podium aan kunstenaars.

De eigenaar van het pand stapte onlangs naar de rechter om een ontruiming af te dwingen, omdat hij door de aanwezigheid van de krakers het pand niet meer zou kunnen verzekeren. Afgelopen vrijdag stelde de rechter hem in het gelijk.
Die gaf de krakers tot vanochtend kwart voor tien de tijd om het pand vrijwillig te verlaten. Een aantal besloot hier geen gehoor aan te geven. Zij verblijven nog steeds in het pand. Het zou gaan op een groep van meer dan tien krakers die zich nog binnen bevindt en niet van plan is op korte termijn uit het pand te vertrekken.