Logo bredavandaag.nl

'Mag ik even plassen?'

  Nieuws

BREDA – Het is vrijdagmorgen half zes als ik de markt van Breda oploop. Echt druk is het niet. Een paar vroege vogels en vooral veel verlaatte stappers staan voor het Glazen Huis om Giel Beelen te verwelkomen.


>> Meer over het Glazen Huis
>> Koenders sluit dj's op | Zingende schoonmakers | Merel mag bij Giel en...
>> Fotoalbum | Foto's dag 1 (160 stuks)

Op mijn weg naar de markt word ik bijna omver gelopen door een dronken voorbijganger. Hij begroet mij vrolijk, maar gaat daarna weer verder met zijn eigen gebrabbel. Het is stil in de stad, iedereen slaapt nog, op een paar vroege vogels na. Daar komt zodra ik de markt oploop verandering in. Zo’n dertig toeschouwers staan rillend van de kou, klaar om Giel Beelen te verwelkomen.

De eerste kijkers staan al vanaf half vijf te wachten. “Kwart over vier zijn wij bij het feest bij de Showtime weggegaan. We zijn speciaal hierheen gekomen en we blijven zeker tot half zeven”, zo zeggen Koen Luiken en Per Wagemakers, studenten van de NHTV.

Ook Bart van de Stap staat klaar op het Bordes van het stadhuis om de officieuze opening van het Glazen Huis mee te maken. “ Ik kom van een kerstborrel in Dante. Ik had niet gerealiseerd dat het zo’n groot evenement was.” Lichtelijk aangeschoten staat hij te bewonderen wat er allemaal gebeurt.

Serious Request is er bijna klaar voor. Giel krijgt nog snel zijn stoel ondergeschoven en de laatste kabels worden weggewerkt met zwarte dekens. Dan klinkt een harde gong. Het programma van Giel is begonnen. “De vogels fluiten anders dan op een andere locatie, zo ook hier in Breda”, klinkt het bij Giels nieuwe onderkomen op de Grote Markt.

De spanning in het Glazen Huis is ook buiten te voelen. “Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest van te voren. Ik zie nu pas hoe groot en leuk het is.” Giel heeft naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt dat er om zes uur ’s ochtends al mensen klaar staan om hem te verwelkomen. “Als ik dit zo zie, heb ik alle vertrouwen in de komende vijf dagen.”

Dan is het tijd om het eerste Serious Request-plaatje aan te vragen. Ralf heeft de eer. Maar liefst vijf euro doet hij in de brievenbus. “Zeg het maar welk liedje wil je horen?”, vraagt Giel. “Ik wil geen plaatje maar ik zou graag even een wc-bezoekje maken, ik moet zo nodig plassen.” Er klinkt gelach .Ook de dj kan het waarderen. “Dat kan geregeld worden.”

De show gaat gewoon weer verder. Als Giel 0909-1336 belt om te checken of de Serious Request-telefonisten al klaar zitten krijgt hij geen gehoor. “Straks nog maar een keer proberen”, zegt hij een beetje gegeneerd.

Tegen negen uur is de markt al goed gevuld. Binnen verdringen de fotografen en cameraploegen elkaar voor het mooiste plaatje als minister Koenders de dj’s officieel voor zes dagen opsluit. De actie voor vluchtelingen in de wereld is begonnen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief