'Landgoed de Klokkenberg behoudt karakter'

  Nieuws

BREDA – De gemeente Breda heeft gisteren de randvoorwaarden gepresenteerd waaraan de herbestemming van het Landgoed de Klokkenberg moet voldoen. “Het Silhouet van de Klokkenberg moet overeind blijven,” aldus wethouder Oomen van Ruimtelijke Ordening.


door Serge Mouthaan

Het terrein gelegen aan het Markdal moet volgens de wethouder aan drie belangrijke eisen voldoen. Het landgoed moet een zinvolle functie krijgen, een investering in de omliggende natuur is een vereiste en behoud van de monumentale gebouwencomplex moet voor de toekomst verzekerd zijn. “Ik geef toe dat het een gebied is dat in Breda gevoelig ligt. Daarom hebben we heel nauwkeurig gekeken naar de plannen en hebben we alle belanghebbende partijen erbij betrokken.”

Eerdere kritiek op de plannen wijst Oomen van de hand. “Ik zal de belangen van alle betrokkenen in evenwicht brengen. Ik kan niet iedereen naar zijn zin maken. Honderd procent draagvlak bestaat niet.” De wethouder eist in ieder geval dat het ‘silhouet’ van de Klokkenberg blijft bestaan. “Maar ik ben ook blij dat een partij investeert in een monument. We kunnen daarom niet voorbijgaan aan de belangen van Vitalis.”

In de voorlopige vaststelling van de voorwaarden stelt het college van burgemeester en wethouders onder andere dat de bebouwing van landgoed Klokkenberg een volume mag hebben van 237.800 m3. Wat 85.000 m3 is dan het bestaande volume. Daarnaast is aangegeven dat Vitalis de kosten moet betalen bij eventuele verhuizing van De Berkenhofschool naar een andere locatie.

Vitalis Woonzorg Groep, eigenaar van de Klokkenberg wil ongeveer vierhonderd appartementen op het landgoed realiseren.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief