Logo bredavandaag.nl

Harde knal boven Brabant niet zo geheimzinnig meer

  Nieuws

BREDA - De ‘geheimzinnige’, harde knal van dinsdagmiddag is niet zo geheimzinnig meer. Velen verwachtten het al. “Gewoon een F16 die door de geluidsbarrière vloog”, verklaart voorlichtster Ellen Bos van de luchtmacht in Den Haag. Het betrof een testvlucht, een zogenaamde functional flight check.


“De F16 is tijdens het onderhoud helemaal uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet”, legt de woordvoerster uit. “Een onderdeel van de testvlucht na het onderhoud is dat een F16 een bepaalde snelheid moet halen. Gewoon om te kijken of het lukt. Bij die test vlucht tussen Steenbergen en Tiel is de snelheid van het geluid gehaald, Mach 1,05. Dan volgt er een harde knal."

Door de geluidsbarrière vliegen is in Nederland verboden, behalve in het gebied tussen Steenbergen en Tiel. Als de weersomstandigheden het niet toelaten een testvlucht boven zee te doen, kan de luchtmacht er voor kiezen dit boven het gebied te doen. “En dat is nu gebeurd”, zegt Bos. “Het vliegtuig klom naar een hoogte van 14 kilometer. Toen het de 11 kilometer passeerde, werd de geluidsbarrière bereikt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief