Logo bredavandaag.nl

Klagen bij de gemeente, prik een punaise

  Nieuws

BREDA - Veel snelheidsovertredingen, een stoplicht dat te lang op rood blijft staan, parkeerproblemen of een kink in een lantaarnpaal? Problemen in de wijk kunnen voortaan worden aangekaart via de website verbeterdebuurt.nl


Punaise prikken
Op de kaart geven bezoekers met een punaise een probleem aan dat zich in de wijk voordoet. Dit probleem wordt door de website meteen doorgespeeld aan de gemeente. Met een lampje kan men een voorstel doen voor een oplossing of een idee. Als er tien mensen stemmen op dat idee, wordt de gemeente ook hiervan op de hoogte gesteld. Wanneer een probleem is opgelost of een idee is uitgevoerd, komt er een groen vlaggetje op de kaart te staan.

Breda
Vanaf 12 april werkt ook de gemeente Breda actief mee aan het oplossen van problemen. “We doen als gemeente mee in de lichtste vorm”, vertelt een woordvoerster van de gemeente. “Dat betekent dat we niet ons hele klachtensysteem willen koppelen aan de website. Het is een prima initiatief maar we houden onze eigen systeem apart.”

Breda-morgen.nl
Volgens de gemeente hebben de makers van de website verbeterdebuurt.nl met veel bewondering gekeken naar het initiatief Breda-morgen.nl.Op deze website kunnen mensen zelf hun sociale initiatieven geven. “De makers willen graag hun website uitbreiden, zodat mensen zelf ideeën kunnen plaatsen op de site, die vervolgens worden doorgegeven aan gemeentes. Ze willen niet alleen klachten op hun website, maar ook initiatieven. Breda-morgen.nl is voor hun een goed voorbeeld.”

Google Maps
De gemeente laat weten positief te zijn over het initiatief Verbeterdebuurt.nl. “Wij doen mee omdat we als gemeente alle mogelijkheden om klachten te verhelpen willen benutten.” Daarnaast is het systeem waarmee de website werkt, volgens de gemeente erg aantrekkelijk. “Je kunt van elkaar leren, wij zijn weer heel erg geïnteresseerd om met google maps te gaan werken, zoals zij doen.”

Punaises in Breda
Hoewel de website nog niet bij iedereen bekend zal zijn, hebben een aantal Bredanaars de weg naar Verbeterdebuurt.nl al gevonden. Op de kaart zijn al verschillende problemen in Breda aangegeven. Zo wordt er geklaagd over geluidsoverlast en vandalisme in de Nieuwstraat. Een groen vlaggetje op de Prinsenkade laat zie dat het probleem met scheurende auto’s daar is opgelost.

300 gemeenten
Verbeterdebuurt.nl is opgericht door het bureau Creative Crowds. Inmiddels zijn er 2.500 ideeën doorgespeeld aan bijna 300 aangesloten gemeenten. De website streeft er echter naar om met elke gemeente in Nederland samen te werken. Verbeterdebuurt.nl is geïnspireerd door het Britse FixMyStreet, waar inmiddels vele duizenden meldingen van burgers zijn opgelost.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief