Logo bredavandaag.nl

Slachtoffer seksueel misbruik bisdom Breda eist geld

  Nieuws

BREDA/MIDDELBURG – Dave ten Hoor, slachtoffer van seksueel misbruik door oud-pater Jan N. van het bisdom Breda, eist schadevergoeding van het bisdom. Het is voor het eerst dat een misbruikslachtoffer binnen het kerkschandaal geld eist.


Het 34-jarige slachtoffer uit Terneuzen werd in de jaren negentig door N., lid van de congregatie van salesianen van Don Bosco. N. werd in 1979 al eens opgepakt voor het misbruiken van jongens in het Don Bosco instituut in Rijswijk. N. ging in 1984 in Breda aan de slag, waar het misbruik doorging.

Uiteindelijk werd pater Jan N. in 1990 veroordeeld voor ontucht met drie minderjarige jongens. Voormalig bisschop van Breda Huub Ernst ontsloeg de pater toen oneervol. Ten Hoor vindt nu dat het bisdom in Breda nalatig is geweest en eist een schadevergoeding. Hij vindt dat de Kerk afwist van het misbruik.

Het slachtoffer legde dinsdag voor de rechtbank in Middelburg een verklaring af. Pater Jan N., nu 88 jaar oud, moest ook verschijnen voor de rechtbank, maar kwam niet opdagen. Door zwakte, was zijn verklaring.

De rechtszaak gaat op 18 januari verder. Dan worden ook bisschop Hans van den Ende, kardinaal Simonis en Huub Ernst gehoord.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief