Logo bredavandaag.nl
foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Nieuwe techniek Amphia bij blaaskankerbehandeling

  Nieuws

SPORTPARK – Het Amphia Ziekenhuis wil de behandeling van blaaskanker sterk verbeteren. Dat wil het ziekenhuis onder meer realiseren door het gebruik van ander licht.


Daardoor kunnen urologen de tumoren beter verwijderen waardoor patiënten minder vaak geopereerd hoeven te worden. De kans dat blaaskanker na deze ingreep terugkomt, vermindert van 60% naar 40%, zo blijkt uit onderzoek.

Het Amphia Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Midden- en West Brabant dat deze aanpak hanteert. De keuze voor deze technologie past bij de ambitie van Amphia om bij de behandeling van kanker een vooraanstaande positie in te nemen.

Blaaskanker is meestal niet levensbedreigend, maar komt wel vaak terug. Ongeveer 80% van de tumoren groeit oppervlakkig, waarbij de tumor uit de blaas wordt verwijderd via een operatie. Juist voor deze veelvoorkomende tumoren kan deze behandeling helpen.

Uroloog Eric Oomens: “Door de blaaswand voor de operatie bloot te stellen aan een specifiek medicijn en tijdens de operatie met blauw licht te inspecteren, zien we de kleine afwijkingen beter dan wanneer we alleen gewoon licht zouden gebruiken. Hierdoor kunnen we afwijkend weefsel beter en vollediger verwijderen en is de kans kleiner dat de ziekte daarna terugkomt.

De urologen van Amphia zien jaarlijks zo’n 200 nieuwe patiënten met blaaskanker en voeren ongeveer 300 blaasoperaties uit. In een deel van die gevallen groeit de tumor niet oppervlakkig, maar vergroeit de tumor met de spierlaag in de blaaswand. In die gevallen is een uitgebreidere operatie nodig waarbij soms de blaas geheel of gedeeltelijk moet worden verwijderd.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief