Logo bredavandaag.nl

Bredase broer en zus organiseren NK Risk

  Nieuws

BREDA - De Bredase broer en zus Jouri en Tara Schoemaker organiseren op 9 januari voor de tweede maal het NK RISK in Delft. “Vorig jaar deden er een kleine tweehonderd mensen mee. Nu staat de teller al op 212 inschrijvingen”, aldus Jouri Schoemaker, de initiatiefnemer van het toernooi.


Schoemaker merkte uit eigen ervaring dat er ontzettend veel RISK gespeeld werd in de studentenhuizen. “Toen ik een beetje aan het googlen was, kwam ik tot de conclusie dat er voor veel gezelschapsspellen al een Nederlands Kampioenschap was, maar niet voor RISK.” En dus besloot hij dat zelf maar te organiseren. “In mijn geval is het vaak: zo gezegd, zo gedaan.”

Net als vorig jaar wordt het NK gehouden in Delft. “Dat heeft twee belangrijke redenen. De eerste is dat het gebouw waar het toernooi zich afspeelt het oude legermuseum is en ten tweede ligt Delft centraal voor de vier grote steden waar de meeste deelnemers vandaan komen, namelijk Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Breda.” Inmiddels komen de deelnemers al uit meer dan 40 verschillende steden.

Van de tweehonderd deelnemers van vorig jaar was een groot deel student. “Maar ook tientallen niet-studerende RISK-fanaten deden mee.” Het mooiste om te zien vond Schoemaker de chemie die ontstond tussen de spelers. “Het is een vijandig spel, maar het bleef ontzettend sportief en gezellig. Iedereen haalde drankjes voor elkaar en zelfs in de pauze werden er extra potjes gespeeld, omdat ze het zo naar hun zin hadden.”

Tijdens de vorige editie werden er drie rondes gespeeld met telkens zes personen aan een tafel. “Alleen dat kan je maximaal met 216 deelnemers doen. Hoogstwaarschijnlijk worden er nu vier rondes gespeeld met vier deelnemers per spel.” Iedereen die wel eens RISK heeft gespeeld, weet dat een potje oneindig lang kan duren. “Daarom geldt er per spel een tijdslimiet van 2,5 uur.

Nu het NK toe is aan zijn tweede editie zijn er al een aantal verbeterpunten doorgevoerd. “Zo kunnen mensen cashless betalen door ‘muntjes’ op hun ov-chipkaart of studentenpas te laden.” Voor de mensen die geen van die kaarten hebben is er een blanco kaart beschikbaar. “Daarnaast hebben we meer bier ingeslagen dan vorige keer, want vorig jaar ging de kraan nog voor het middaguur open. We zijn die dag nog twee keer naar de groothandel gereden voor extra fusten.” Omdat je als je geluk hebt heel de dag aan het spelen bent, wordt er ook voor de nodige horeca gezorgd. “Er komen twee foodtrucks en een koffiekraam met verse stroopwafels.

Het is geen toeval dat uitgerekend Schoemaker besloot om het NK RISK te organiseren, want stil zitten kan hij niet echt. “Ik ben nu ook bezig met het NK Trefbal dat 12 maart op de planning staat en heb al een paar andere ideeën die door mijn hoofd spoken.” De inschrijving van het NK RISK is nog twee weken geopend.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief