Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

Speciale ‘derde kerstdag’ voor ruim 100 vluchtelingen

Nieuws

BREDA - Ruim honderd vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Breda vierden ‘derde kerstdag’ op een bijzondere wijze. Op liefst dertig verschillende plekken in de stad kregen de vluchtelingen een gratis maaltijd aangeboden.

Om de maaltijden aan te bieden, wierf fractievoorzitter van de PvdA Henk van der Velde samen met Theo Maas gastadressen. Dit deden ze via de Facebookpagina ‘Breda gastvrij voor vluchtelingen’. In totaal kwamen er 75 aanmeldingen binnen, waarvan er 30 nodig waren. “In het kader van Kerst wilde we de vluchtelingen wat extra’s bieden,” zo laat Van der Velde weten. “Ook wilde we ervoor zorgen dat vooroordelen werden weggenomen door in contact te komen met vluchtelingen. Dat is zeker gelukt, want er kwamen veel positieve reacties. Zowel van de mensen die hielpen als de vluchtelingen.”

“Natuurlijk zijn er ook vluchtelingen bij die het idee niet zo omarmen. En dat mag natuurlijk. Voor de ruim 100 vluchtelingen was het in ieder geval een leuke dag.”

Het COA hielp bij het opzetten van het initiatief. “Nadat het idee was ontstaan en er al enkele gastadressen waren gevonden, werd met behulp van COA de dag opgezet. De ontvangst van de vluchtelingen verliep goed bij de diverse adressen en de dag werd ervaren als een mooi gebaar,” aldus Van der Velde.