Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Verlichting fietsende Avansstudent niet op orde

  Politie

BRABANTPARK - De fietsverlichting van veel studenten aan de Avans Hogeschool in Breda is niet op orde. Dat bleek uit een controle donderdagochtend door de politie, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en het Verkeershandhavingsteam, de Gemeente, een fietsenmaker en de betrokken HBO school.


Er werden in totaal 326 fietsen gecontroleerd. 185 fietsen waren voorzien van verlichting. Bij 141 fietsen was de verlichting niet in orde. De fietsenmaker kon enkele fietsen weer voorzien van werkende verlichting. De school gaat de resultaten intern publiceren en de studenten oproepen om voor hun eigen en andermans veiligheid de fietsverlichting in orde te maken.

De politie attendeert erop dat een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in de duisternis. Landelijk zijn ieder jaar zo'n 10.000 fietsers betrokken bij een tweezijdig ongeval in het donker, meestal met een auto als andere partij.

Ruim vijfhonderd fietsers raken hierbij per jaar zwaar gewond en zo'n veertig slachtoffers overleven het niet. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de fietsers in het donker zonder licht rijdt. Als één procent van de fietsers die nu zonder licht rijdt z'n licht ontsteekt, scheelt dit elk jaar zo'n tien ernstige slachtoffers.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief