Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Verdachte opgepakt voor moord op advocaat Derk Wiersum

  Politie

BREDA - De Amsterdamse politie heeft dinsdagavond een man aangehouden als verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum. De advocaat stond kroongetuige Nabil B. bij. 


Een arrestatieteam heeft dinsdagavond 1 oktober 2019 een verdachte aangehouden in verband met de moord op de advocaat Derk Wiersum. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij deze moord. De aanhouding vond plaats in een woning. Direct na de aanhouding is er, onder leiding van een rechter-commissaris, een zoeking geweest in deze woning. De verdachte, waar de politie verder geen bijzonderheden over geeft, is overgebracht naar een politiebureau en hij is in opdracht van een officier van justitie in de volledige beperkingen geplaatst.

Vluchtauto 

Eerder in het onderzoek heeft de recherche een witte bestelauto gecontroleerd op sporen. Dat is gelukt. Het gaat om een Opel Combo waarvan is vastgesteld dat die gestolen is en voorzien was van vervalste kentekenplaten. Het kenteken VN-927-V was aangebracht op de vluchtauto en het onderzoeksteam is op zoek naar mensen die de bestelbus, merk Opel, type Combo hebben zien rijden of staan in Amsterdam/Almere of de omliggende omgeving. 
 

Moord

De 44-jarige advocaat Derk Wiersum werd woensdagochtend op straat in Amsterdam geliquideerd. Hij was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Daarnaast was hij ook plaatsvervangend rechter in de rechtbank in Breda (Zeeland - West-Brabant). Korpschef Erik Akerboom reageerde geschokt op de moord: 'Als samenleving kunnen we dit niet accepteren'.

Bij het gerechtsgebouw in Breda hing de vlag halfstok (Tekst gaat verder onder de foto).

Kroongetuige

Wiersum was advocaat van de Nabil B., kroongetuige in de zaak tegen de organisatie van de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. B. was zelf betrokken bij meerdere liquidaties. Hij kent de organisatie dan ook goed. Toen hij klem kwam te zitten in het criminele milieu, is hij naar justitie gestapt. Vervolgens werd hij als kroongetuige gepresenteerd. Vlak daarna werd zijn onschuldige broer als vergelding vermoord in Amsterdam-Noord. Zijn overige familieleden zijn in safehouses ondergebracht. Onlangs heeft de kroongetuige zijn beschermingsdeal met het Openbaar Ministerie (OM) deels opgezegd omdat hij zo ontevreden was over de bescherming.

Advocaat Peter Schouten

De Bredase advocaat Peter Schouten meldde zich bij de rechtbank in Amsterdam. Hij zou bereid zijn de verdediging van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi, op zich te willen nemen. Hij riep op Twitter andere strafrechtadvocaten op zich ook te melden. Eerder deze week werd bekend dat Peter Schouten niet de advocaat van Nabil B. gaat worden. Wie deze taak wel op zich gaat nemen is vooralsnog niet bekend gemaakt.
 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief