Foto: Politie.nl

Bredanaar (19) opgepakt na onnodig 112 bellen

  Politie

BREDA - De politie heeft zondagavond een 19-jarige Bredanaar aangehouden, nadat  hij meerdere keren voor niets alarmnummer 112 belde. En dat is strafbaar, want bij misbruik van het alarmnummer kunnen er onnodig slachtoffers vallen.


Eerder die zondag belde de man zes keer het alarmnummer 112. Tijdens het gesprek met de centralist werd duidelijk dat de beller geen hulpdienst nodig had. Gedurende de avond belde de man weer een aantal keer voor niets naar 112. "Iemand met een echte noodmelding kan hierdoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale, wat levensgevaarlijk kan zijn", laat de politie weten. Het misbruiken van het alarmnummer is dan ook strafbaar. Ondanks de man werd medegedeeld dat hij zou worden aangehouden bij een volgend telefoontje, bleef hij bellen. De politie hield hem diezelfde avond in zijn woning in Breda aan. Hij zit momenteel nog vast.

Wat gebeurt er bij misbruik van 112?

Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. 

FOTOSERIES