Mastbos zoveel mogelijk autovrij

  Politiek

BREDA – De gemeente pakt de verkeersoverlast in het Mastbos aan. Het college wil daarvoor extra parkeerplaatsen creëren en sommige doorgaande wegen afsluiten in het recreatiegebied. Wethouder Wilbert Willems: “Door de toenemende druk dreigt de kwaliteit van het bos achteruit te gaan.”


Het college presenteerde woensdag een visie over het gebied die zij met bedrijven, instellingen en andere belanghebbenden heeft samengesteld.

Volgens het plan komen er in totaal 1155 extra parkeerplaatsen in het Mastbos verdeeld over de huidige vier locaties aan de rand van het bos.

Het gaat om de knooppunten bij de restaurants Heeren van Oranje en de Boswachter, bij het speelbos en kantoor Waterschap Brabantse Delta en bij restaurants Den Deijl en de Kogelvanger.

Naast de uitbreiding worden de parkeerplaatsen ook beter ingericht en van informatiepunten voorzien. Bovendien hebben de wandelroutes hier hun vertrekpunt.

De gemeente wil ook iets doen tegen het doorgaande verkeer in het Mastbos. Het college heeft besloten de Bouvignedreef autovrij te maken en om te vormen tot een lange bospromenade.

De routes voor de auto’s worden duidelijker aangegeven. De voornaamste parkeerroutes lopen langs de west- en ooskant van het bos.

Met deze ingreep wil het stadsbestuur de samenhang tussen kasteel en Mastbos veel beter tot haar recht. Het bijzondere cultuurhistorische karakter van het bos als oude plantage en jachtbos wordt hiermee benadrukt.

Daarnaast verbindt de dreef de twee zuidelijke beekdalen van Breda, het Markdal en het dal van de Aa of Weerijs.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief