Logo bredavandaag.nl
>> Zie ook http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-07-30/water-al-over-markendaalseweg
>> Zie ook http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-07-30/water-al-over-markendaalseweg

Laatste fase Nieuwe Mark kost 20 miljoen

  Politiek

CENTRUM - Het doortrekken van het water van de Nieuwe Mark kost maximaal 20 miljoen. Woensdag presenteerde wethouder Pieter van Yperen een toekomstvisie van verschillende varianten om het water te verbinden met de Vredenburchsingel.


Vier opties zijn in de visie doorberekend, waarvan de goedkoopste versie zes miljoen kost en de duurste dus 20 miljoen. In deze laatste variant wordt onder andere rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde, zoals de fundamenten van een oude watermolen en een aantal monumenten op de Seeligkazerne.

De plannen zijn voorlopig toekomstmuziek. De Nieuwe Mark loopt deels over het terrein van de kazerne en die wordt naar alle waarschijnlijkheid pas in 2014 door defensie afgestoten. “Het is een onderzoeksplan,” zo benadrukt Van Yperen, “De uitvoering, daar praten we helemaal nog niet over. Het laat zien wat het betekent voor de stad.”

De wethouder wijst op het succes van de eerste twee fasen: de aanleg van de Haven en het doortrekken van het water naar de Markendaalseweg. “We moeten beseffen wat het heeft opgeleverd. Dat is zeker het dubbele van wat het gekost heeft”, aldus Van Yperen.

Volgens de bewindsman brengt ook de derde fase een kapitaalinvestering. Hij ziet de 20 miljoen variant als beste optie, want die levert het meeste op, meent de wethouder. “Het gaat dan om de bebouwing en de gehele beleving van de omgeving.”

De kosten van ontwikkeling van de derde fase liggen wat hoger dan bij fase een en twee. Van Yperen: “Dat heeft mede te maken met komst van twee bruggen aan de Markendaalseweg en Fellenoordstraat. De aanleg daarvan is erg duur”, en stelt de wethouder, "De kosten kunnen in de toekomst altijd duurder uitvallen."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief