Logo bredavandaag.nl

Wijk- en dorpsraden voortaan samen naar gemeente

  Politiek

CENTRUM - Van 27 naar 6, dat is het aantal vertegenwoordigers van wijk- en dorpsraden dat voortaan bij de gemeente om tafel komt zitten. De gemeente hoopt zo beter met de raden te kunnen samenwerken.


Dinsdagmiddag ondertekenden vier van de zes vertegenwoordigers en wethouder Bob Bergkamp het nieuwe Uitvoeringsakkoord 2012-2014. De raden blijven allemaal bestaan, maar zullen veel minder met de gemeente om tafel zitten.

Bergkamp noemde het tijd om vijftien jaar na de gemeentelijk herindeling de afspraken te herzien. “Waar we voorheen met 20 of 25 man om een tafel moesten zitten zullen dat er voortaan nog maar zes zijn. Het wordt veel praktischer om afspraken te maken over veiligheid, bestemmingsplan of sociale aspecten.

Ad Brekoo ondertekende namens de Wijkraad Haagse Beemden als eerste het akkoord. “We waren niet direct enthousiast toen de gemeente besloot de samenwerking met de wijk- en dorpsraden te veranderen. Maar inmiddels zijn we het redelijk eens kunnen worden. Alle partijen hebben moeten geven en nemen, maar dat hoort bij het proces.”

Brekoo denkt wel dat deze manier van werken ook voordelen heeft. “We gaan niet spreken voor een andere wijk, maar problemen die in meerdere wijken spelen kunnen zo met elkaar besproken worden en dan hoeven we niet één voor één naar de gemeente te stappen. We hebben veel gemeenschappelijk en samen staan we sterker. Kijk maar naar de buurthuizen die verdwijnen, dat is een probleem dat in meerdere wijken speelt."

Alleen de dorpsraad van Prinsenbeek tekende niet voor het akkoord. Brekoo betreurt dat. “Het is jammer dat ze niet meedoen in het collectief. Als je met elkaar praat en evalueert dan is dat vaak ook een leermoment. We hopen dat ze nog mee gaan doen.”

De dorps- en wijkraden moeten er volgens Bergkamp wel voor zorgen dat ze alle belangen uit de wijk vertegenwoordigen. "De raden moeten wel een afspiegeling van de bevolking zijn. Met een exclusieve groep kunnen we niet samenwerken." Volgend jaar worden de raden hun nieuwe functioneren evalueren.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief