Logo bredavandaag.nl
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens

VVD’er Dijkhoff: Weinig gevolgen na opstappen Hero Brinkman

  Politiek

BREDA/DEN HAAG – Kamerlid Hero Brinkman is uit de PVV-fractie gestapt. Die stap heeft volgens Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff uit Breda weinig gevolgen voor het minderheidskabinet waar zijn partij deel van uit maakt. “Brinkman heeft meteen zijn steun uitgesproken naar het Kabinet.”


De oppositie meent echter verkiezingen te kunnen uitschrijven nu de minderheidsregering de meerderheid van 76 zetels door gedoogsteun van de PVV heeft verloren. Brinkman levert zijn zetel niet in bij de PVV van Geert Wilders.

“Het was al een minderheidskabinet”, stelt Dijkhoff (VVD). “Die minderheid was er dus al. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat Hero Brinkman moties van wantrouwen gaat steunen. Zoals hij het zei: ‘Dit is het beste kabinet dat het land ooit heeft gehad.’”

Op verschillende terreinen als Europees beleid is de regering afhankelijk van andere partijen. Dijkhoff, die Europese zaken in zijn portefeuille heeft, kan al weinig op de steun rekenen van de PVV wat dat betreft. “Maar daarin krijgen steun en een meerderheid van andere partijen. Daarop zijn we niet afhankelijk van de PVV.”

Voor niemand geldt volgens Dijkhoff dat er zomaar akkoord wordt gegaan met de uitkomst van onderhandelingen die nu bezig zijn in het Catshuis. “Dat moet eerst door de verschillende fracties. Maar ook daarin ga ik er van uit dat Brinkman al zijn steun toezegt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief