Logo bredavandaag.nl
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Raad Breda tegen strafbaarstelling illegaliteit

  Politiek

BREDA - Het grootste deel van de gemeenteraad is tegen het strafbaar stellen van illegaal verblijven in Nederland. Een wetsvoorstel hiervoor wordt onder leiding van Staatssecretaris Teeven voorbereid. Het college van Burgemeester en Wethouders zal binnenkort de zorgen van de gemeenteraad overbrengen aan Kabinet en Tweede Kamer.


GroenLinks, die het onderwerp aankaartte in de raadsvergadering, maakt zich - net als de meeste andere partijen - zorgen over de vervelende gevolgen die de wet voor illegalen in Breda zou kunnen hebben. Behalve VVD en TON deelden alle partijen die zorgen.

“Het opjagen van mensen vinden wij inhumaan en niet nodig”, aldus Adel Koger (GroenLinks). De partij is bang dat het strafbaarstellen van illegaliteit er onder andere toe zal leiden dat honderden illegalen die in Breda verblijven niet meer of te laat naar medische hulp vragen en zij hun kinderen niet meer naar school durven laten gaan. Een ander punt van zorg is dat de mensen de prostitutie of criminaliteit in zouden kunnen gaan om in levensonderhoud te voorzien.

Richard Blankenstein (PvdA) en Patrick van Lunteren (SP) vinden beiden dat het wetsvoorstel pure symboolpolitiek is. “En dat doet geen recht aan mensen die hier verblijven”, stelde Van Lunteren. Ook Blankenstein maakt zich zorgen over de ernstige gevolgen die de strafbaarstelling kan hebben. “Voornamelijk omdat de getroffenen vaak uiterst kwetsbaar zijn.”

Patrick Ernst van de VVD is van mening dat het onderwerp niet in de Bredase raad hoort. “We moeten geen Den Haag willen spelen", verduidelijkte hij. Het wetsvoorstel is overigens nog niet ingediend. Daarnaast vindt Ernst dat niet vergeten moet worden dat illegaal verblijven in Nederland strafbaar is als de persoon in kwestie niet terugkeert.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief